We keren nog even terug naar een bericht van een paar weken geleden. Mick Neville, hoofdinspecteur van de politie in Londen, gaf toen toe dat dat bewakingscamera’s de criminaliteit niet terugdringen. “It’s been an utter fiasco”, volgens Neville. Slechts 3 procent van de overvallen wordt opgelost door de camera’s en bovendien hebben criminelen blijkbaar geen schrik meer om gefilmd te worden.
Beetje pijnlijke vaststelling toch, voor een land dat miljarden uitgegeven heeft aan het installeren van camerabewaking en daardoor de meeste bewakingscamera’s ter wereld heeft. In Groot-Brittannië staan er naar verluidt zo’n 4,2 miljoen camera’s in gebouwen, winkels, en bij wegen en treinstations.
Tegelijkertijd is het ook een bevestiging van wat critici al jaren beweren. Bijvoorbeeld dat de wildgroei aan camera’s vooral de industrie ten goede komt, want die heeft de laatste jaren uiteraard een ongeziene groei meegemaakt.
Maar het venijn schuilt weeral in de staart. Hoofdinspecteur Neville is namelijk helemaal geen tegenstander van camerabewaking. Integendeel. Zijn kritiek blijkt vooral ingegeven door een vraag naar meer middelen om camerabewaking “nog beter” te kunnen inzetten. Gespecialiseerde opleidingen voor politiemensen, betere software om de beelden te analyseren, koppeling van de beelden aan databanken, tot zelfs het oprichten van speciale CCTV-eenheden over het hele land.
Op zo’n momenten zitten we toch lichtjes verbijsterd naar het computerscherm te staren. Als camerabewaking niet helpt, dan zouden wij in de eerste plaats geneigd zijn om te zoeken hoe we die wildgroei van camera’s kunnen omkeren en welke betere maatregelen er voorhanden zijn om problemen te vermijden en te bestrijden. Vooral dan sociale maatregelen, die haaks staan op de controlemaatschappij waar we nu in verzeild geraken.
Maar neen, wat doe je als iets niet blijkt te werken? Dan pleit je toch voor meer van hetzelfde? Werkt de controlemaatschappij niet? Dan pleit je toch voor nog meer controlemaatschappij? Dom hoor, jongens.
[…] MAIL ONS ← Camerabewaking is een fiasco […]
[…] Groot-Brittannië, gaf een hoofdinspecteur van de Londense politie toe dat bewakingscamera’s “an utter fiasco” zijn. Slechts 3 procent van de overvallen wordt opgelost door de camera’s en bovendien hebben […]
[…] en van steeds (zogenaamd) slimmere systemen. En toch zijn zelfs die slimme camera’s slechts in 3 procent van de gevallen bruikbaar om criminele feiten te helpen […]