De Unie Vrijzinnige Verenigingen en haar Franstalige zusterorganisatie Bruxelles Laïque organiseren van 16 tot 26 oktober 2008 de zevende editie van het jaarlijkse Festival van de Vrijheid in het Flagey-gebouw in Elsene. Dit jaar is het centraal thema: overdreven regelgeving en toenemende verbodsbepalingen en de manier waarop dit een aantal fundamentele vrijheden en mensenrechten in het gedrang kan brengen.
Film vormt de hoofdbrok van het festival. Met niet minder dan 38 documentaires, waarvan de meeste niet eerder in België vertoond zijn, is het een kleine schat voor cinefielen. Om ons nu even te beperken tot onze dada van de controlemaatschappij, pikken we er uit het rijke aanbod slechts eentje uit: “Every Step You Take” van Nino Leitner. Daarin toont de Oostenrijkse regisseur zich ongerust over de meer dan vier miljoen camera’s die dagelijks het doen en laten van de Engelse burger volgen. Hij stelt de vraag of deze toezichtmaatschappij onze levens echt veiliger maakt? Resulteert het inderdaad in een daling van de criminaliteit of worden we allen benoemd tot potentiële delinquenten? De film speelt op 21 oktober om 19u30 in Flagey Studio 1.
Diezelfde avond wordt er tijdens een debat op de gevaren gewezen van de bewakingstechnologie. Ingegeven door onze veiligheidsobsessie en allerlei vermeende gevaren worden beleidslijnen en praktijken uitgewerkt die een grote impact hebben op onze vrijheden. Volgens sommigen moeten controle en toezicht ervoor zorgen dat de rust wordt hersteld in onze maatschappij. Anderen wijzen op de gevaren hiervan. Aan het woord komen onder meer Didier Bigo (auteur van “Polices en réseaux, l’expérience européenne”), David Dalla Vecchia (manager van een bedrijf gespecialiseerd in elektronische traceerbaarheid), Elspeth Guild (specialist in Europees migratierecht) en Anastassia Tsoukala (professor aan de universiteit ‘Paris XI’).
Opvallend zijn ook de drie audiovisuele installaties waarop het publiek vergast wordt. In “Evidence Locker” van Jill Magid wordt elke stap van de artieste gefilmd en geanalyseerd door de bewakingscamera’s van Liverpool. In “Post-portraits” herleidt Ilias Poulos in naam van de veiligheid 37 Europese onderzoekers tot hun biometrische identiteit; ze uiten hun vrijheid door een tekst te lezen die van fundamenteel belang is voor hen. Voor “Mix up” maakte Miguel Abad gebruik van beelden die hij ontfutselde aan de bewakingscamera’s in Ceuta en Melilla tijdens de legerinterventie tegen migranten die eind september 2005 de grens probeerden over te steken.
Een volledig overzicht van de films en documentaires, concerten (waaronder Amparanoia!), podiumkunsten, tentoonstellingen, performances en debatten vind je op de website.