Gisteren zijn in Brugge de 120 vuilnisophalers van de afvalintercommunale IVBO in staking gegaan tegen de werkdruk en tegen het tracking-systeem dat op elke vuilniswagen zit. Leo Vande Zande van de socialistische vakbond ACOD:
“Wanneer de wagen vijf minuten stilstaat, wordt er een signaal gegeven dat wordt doorgegeven aan de ploegbaas. Dat is een beetje het ‘Big Brother’-systeem, of zoals een camera die elke beweging van je filmt, de hele dag lang. Er wordt nagegaan waar we hebben stilgestaan, hoe lang we daarover gedaan hebben, en ga zo maar door. Dat geeft een erg onaangenaam gevoel. We zijn al allemaal overwerkt, en wanneer we dan vijf minuten stoppen voor een sanitaire pauze, wordt dat onmiddellijk doorgegeven.”
Sinds een klein jaar zijn alle vuilniswagens van de IVBO uitgerust met een tracking-systeem: dat betekent dat de directie van alle vuilniswagens kan weten waar ze zich bevinden, hoe lang ze doen over een ronde en hoeveel kilogram afval ze ophalen.
Big Brother op de werkvloer
Het is geen nieuws dat bazen hun werknemers steeds meer controleren. Via keyloggers, camera’s, tracking en tracing, enzoverder houden werkgevers hun personeel steeds strakker in het oog. Big Brother op de werkvloer is booming business en wordt gepresenteerd als een simpele, goedkope en efficiënte oplossing, zoals onder meer blijkt uit het verhaal van de firma Navitrace uit Olen, die gps tracking en tracingoplossingen voor bedrijven aanbiedt.
“Onze standaardoplossing is een kleine unit ter grootte van een gps toestel dat onze techniekers buiten het zicht van de chauffeur monteren. Die registreert de snelheid, rijrichting, stopplaatsen, … van het voertuig. Een chauffeur ziet, hoort of voelt het niet. De info wordt via een sim-kaartje één keer per minuut naar onze server doorgestuurd. Onze klanten betalen een maandelijks abonnement om onze applicatie te gebruiken. Het systeem kan uitgebreid worden met sensoren, die bijvoorbeeld op de laadklep bevestigd wordt. Je kan elke werknemer ook een badge geven en een sensor inbouwen die telkens registreert wanneer de werknemer echt aan het werk is. De wagen wordt zo een mobiele prikklok.”
Constant in de gaten gehouden
Tegen die kwalijke evolutie wordt regelmatig geprotesteerd, iets waar in bovenstaand artikel ook naar verwezen wordt. “Bij werknemers kan dat voor een Big Brother-gevoel zorgen. Er is vaak weerstand bij hen: ze voelen dat er een stuk vertrouwen verdwenen is.” Ook Stephan Galon van de vakbond ABVV wees daarop tijdens een colloquium dat vorig jaar door Progress Lawyers Network georganiseerd werd.
“De werkgever plaatst een doosje in de camionettes van zijn werknemers, zodat hij op elk moment van de dag kan zien waar bedrijfsvoertuigen zich bevinden. De gevolgen zijn duidelijk: de stress neemt toe, er ontstaan misverstanden. Personeelsleden werd verweten dat ze niet de kortste weg naar hun werkplek namen. En dan is er nog de menselijke factor: constant het gevoel dat je in de gaten gehouden wordt.”
Het gebeurt zelden dat protest tegen dit soort wantoestanden het nieuws haalt. In de meeste gevallen blijft het binnenskamers en moeten werknemers zich uiteindelijk neerleggen bij de situatie en de controle lijdzaam ondergaan. Wat dan nog overblijft, is het onderling kankeren. Het is daarom heuglijk nieuws dat bij de staking van de vuilnisophalers ook het tracking-systeem onder vuur kwam te liggen. Er mogen wat ons betreft wel meer van dit soort ergernissen in een staking resulteren.