“Vlaanderen is een soort verkrampt bejaardentehuis geworden. GAS-boetes zijn het einde van de beschaving.” (Jan Leyers)
Met al dat gedoe rond de GAS-boetes zouden we bijna vergeten dat er ook gemeenten zijn waar er géén GAS-boetes uitgedeeld worden. Hamont-Achel is er zo eentje, zoals burgemeester Theo Schuurmans duidelijk maakt.
“Wij zien geen enkele noodzaak om de GAS-boetes in te voeren. We richten ons liever op een positief en opbouwend beleid, waardoor mensen op een aangename manier kunnen wonen, werken en ontspannen in Hamont-Achel. Wie een broodje op de trap van de Sint-Laurentiuskerk wenst op te eten, wensen we vooral een smakelijke maaltijd toe. Voor zaken die toch de spuigaten uitlopen, zullen de overtreders uiteraard wel vervolgd worden via de gekende wegen. Hiervoor werken we overigens goed samen met politie HANO.” (bron: Het Nieuwsblad)
Ha! Er zijn dus toch nog gemeenten waar ze gezond verstand boven verGASsing stellen, ook al gaat het om een steeds kleinere minderheid. Volgens cijfers van de VVSG hadden in januari 2013 259 (84,09%) van de 308 Vlaamse steden en gemeenten een GAS-reglement. In het voorjaar van 2009 ging het nog om ongeveer 7 op 10 Vlaamse steden en gemeenten.
84 procent van de Vlaamse gemeenten, dat is wel degelijk slecht nieuws. Daarom is het ook des te belangrijker dat gemeenten als Hamont-Achel blijven kiezen voor een positief en opbouwend beleid. Zonder GAS-boetes.