Lezen op zaterdag (2)

Protests in Berlin against surveillanceVanaf deze week beginnen we een nieuwe rubriek met links naar artikels die ons de voorbije week opgevallen zijn. Zo weet u meteen wat gelezen tijdens het weekend. Suggesties voor deze rubriek zijn welkom via mail.

Om te beginnen met het goede nieuws
Wall Street Journal over “e-mail made in Germany” en Brazilië dat haar eigen servers wil: NSA Internet Spying Sparks Race to Create Offshore Havens for Data Privacy. Richard Stallman in Wired: Why Free Software Is More Important Now Than Ever Before.

Minder goed nieuws
Jane Fae in the Guardian over de little brother waar iedere werknemer mee te maken krijgt: Beware the little brother of surveillance – your employer. Mind you, surveillance op de werkplek kreeg op de Big Brother Awards 2013 wel de publieksprijs toebedeeld. Werknemers maken er zich wel degelijk zorgen over. Nog meer zorgen in Trouw wanneer het gaat over smart borders en de Europese plannen voor een databank met vingerafdrukken en persoonsgegevens van alle toeristen en immigranten: Uw lichaam spreekt boekdelen.

De onvermijdelijke NSA
Guardian journalist Glenn Greenwald was deze week op sociale nieuwssite Reddit te vinden. Hij praatte er over de NSA, Snowden en de onthullingen die nog op komst zijn. Het volledige anderhalve uur vind je hier in onversneden Reddit-format. Techcrunch haalde erde meest opvallende quotes uit. Een van de onthullingen van deze week gaat over een databank met de codenaam Marina: NSA stores metadata of millions of web users for up to a year. Inclusief hallucinante cijfers (en dito praktijken). Extra hallucinant, want een paar dagen later moest generaal Keith Alexander, directeur van de veiligheidsdienst NSA, toegeven dat er geen bewijs is dat het aftappen van telefoonlijnen terroristische aanslagen heeft kunnen dwarsbomen: NSA director admits to misleading public on terror plots. Waarna de ACLU nog eens de puntjes op de i zette: Spying on all of our phone calls might give the government ‘peace of mind,’ but it doesn’t stop terror attacks.

Ondertussen in België
De Belgacom hack staat nog steeds hoog op de agenda. We hebben er een mini-dossier over geopend met de basics, een chronologie en de slides van Der Spiegel die de schuld bij de GCHQ leggen. Belgacom werd alvast door het LIBE comité van de EU op het matje geroepen, wat zoals te voorspellen was geen nieuws opleverde. Over een hoorzitting in het Belgisch Parlement blijft het ondertussen opvallend stil. De Standaard van haar kant liet dan weer weten dat de servers van Belgacom nog steeds niet volledig clean zijn. Raar, want Belgacom beweert al sedert twee weken dat alles opgeruimd is en herhaalde dat ook tijdens de LIBE hoorzitting.
Ander heikel thema zijn de GAS-boets. Hoe ziek die hele boel is, werd nog maar eens geïllustreerd door actrice Hilde Van Mieghem die een GAS-boete kreeg omdat haar hond naar een auto blafte. De reeks GAS-debatten van de Liga voor Mensenrechten en het Masereelfonds komen duidelijk niets te vroeg. Check ook gasboetes.be voor meer weerwoord en weerwerk.

Ondertussen in Afrika
Privacy International over de verplichte registratie van sim-kaart gegevens van alle mobiele telefoongebruikers: Zimbabwe threatening privacy rights with new SIM registration database. Het nieuws bij de bron: Zimbabwe Govt Starts Spying On Cellphones (via ZimEye). En blijkbaar is sim-kaart registratie niet zo nieuw in Afrika: The Rise of African SIM Registration: Mobility, Identity, Surveillance & Resistance (Kevin Donovan). Ook interessant aan de paper zijn “the various forms of resistance that have occurred to African SIM registration.” Waardoor we toch nog kunnen eindigen zoals we begonnen zijn: met een positieve noot.

++++++++++++++++++++++++++

Wij willen datapanik.org verder uitbouwen. Speel je graag met woorden, met beelden of met code? Maak je je net als ons ongerust over de wildgroei aan surveillance, het verdwijnen van onze privacy en de uitholling van onze fundamentele rechten? Misschien kan je wel op een of andere manier meewerken. Aarzel niet langer en stuur een mail naar datapanik@datapanik.org.