Een opmerkelijk bericht, vandaag in Het Nieuwsblad. Wie iets gaat drinken in de Bilzense cocktailbar Triple J., wordt voortaan binnen de seconde emotioneel ontleed door een bewakingscamera.
De Bilzense start-up Breko, gespecialiseerd in intelligente camerabewaking, installeerde de bewakingscamera’s in de cocktailbar en koppelden het bewakingssysteem aan zelf geprogrammeerde software voor gezichtsherkenning. “De camera scant het gezicht van elke klant die iets komt drinken. Onze software kan in één beeld vijftien gezichten scannen en herkent meteen het geslacht, leeftijd en huidskleur van de personen. Daarnaast analyseert de computer onder meer op basis van de pupillen enkele basisemoties zoals angst, vreugde, verdriet en blijdschap. We weten meteen wie gelukkig is en wie niet. Elk gezicht krijgt ook een uniek nummer toegewezen, zodat de zaakvoerder na een maand precies weet hoe vaak klanten zijn teruggekeerd en hoe ze zich voelden.”
De vraag is of dit allemaal wel zo legaal is. We betwijfelen het ten zeerste. Moet je als klant niet eerst toestemming geven voordat je aan zo’n deep search onderworpen wordt? En kan het wel dat dergelijke intieme gegevens in een databank gegoten worden waaruit de zaakvoerder naar eigen believen kan putten? Dit lijkt ons er in ieder geval eentje voor de Privacycommissie.
En los van de vraag naar het legale karakter van al dat scannen en analyseren, betwijfelen we ook of de klanten er zelf wel gelukkiger van worden als ze zouden weten dat ze emotioneel ontleed worden, telkens ze even aan hun cocktail nippen. Bij ons staat de Triple J alvast op de black list.
[…] Een opmerkelijk bericht, vandaag in Het Nieuwsblad. Wie iets gaat drinken in de Bilzense cocktailbar Triple J., wordt voortaan binnen de seconde emotioneel ontleed door een bewakingscamera. De Bilz… […]