China broedt op een plan om al zijn burgers een score te geven, gebaseerd op alle mogelijke beschikbare informatie. Hoe de score exact wordt bepaald, is nog niet duidelijk. Wellicht zullen bepaalde ‘asociale’ gedragingen een rol spelen, zoals het niet tijdig betalen van rekeningen, verkeersovertredingen, kritiek op het regime of koopgedrag. Wie slechte punten krijgt, zal dat onder meer voelen wanneer hij of zij wil reizen, solliciteert voor een job of een lening aanvraagt. De communistische regering wil op die manier een cultuur van “oprechtheid” creëren die zal leiden tot een “harmonieuze socialistische samenleveing waar het behouden van vertrouwen glorieus is”.
“China evolueert in de richting van een totalitaire samenleving, waarbij de overheid het privéleven van haar burgers controleert en beïnvloedt”, zegt de Chinese schrijver en uitgesproken criticus Murong Xuecun. “Dit is net Big Brother, die al je gegevens heeft en je op alle manieren kan raken.”
Een eerder experiment in 2010 met het invoeren van een puntensysteem in het district Suining in de provincie Jiangu mislukte, nadat het project op felle kritiek stuitte. Het werd onder meer vergeleken met de “goedeburgerkaart” die de Japanse bezetter in de jaren 30 invoerde in China. Ook het huidige plan betekent een verregaande ingreep van de overheid in het dagelijks leven van de Chinezen. Murong Xuecun vreest dat China critici nog meer wil muilkorven. “Mijn socialemedia-accounts zijn al zo vaak opgeheven, dat de overheid kan stellen dat ik een oneerlijk persoon ben. In dat geval kan ik niet meer naar het buitenland en niet meer met de trein reizen.” — lees verder bij De Morgen