De weekendbijlage van onze website waarin we een paar markante berichten van de afgelopen week of weken nog eens op een rijtje zetten. Zomaar lukraak her en der van het wereldwijde web geplukt, om u een plezier te doen …
Heb je meer suggesties? Voeg ze hieronder toe in de comments.
Om te beginnen
- Tien jaar geleden schreef Daniel Solove een uitgebreide weerlegging van het “ik heb niets te verbergen”-argument. Voor die gelegenheid haalde hij het essay en de argumenten nog eens boven. Jammer genoeg nog steeds bruikbaar. – The Nothing-to-Hide Argument en het oorspronkelijke essay.
- Misschien moet iemand eens op eenzelfde manier een paar meer recente non-argumenten weerleggen. Zoals “iedereen loopt toch al met een smartphone rond” om andere privacy-inbreuken te rechtvaardigen.
- En nu we toch even retro gaan. Deze column van Cory Doctorow dateert ook al van een kleine 10 jaar geleden. Daarin vergelijkt hij persoonsgegevens met kernafval. “We should treat personal electronic data with the same care and respect as weapons-grade plutonium – it is dangerous, long-lasting and once it has leaked there’s no getting it back.”
Personal data is as hot as nuclear waste
Over spyware en huiselijk geweld
- I Tracked Myself With $170 Smartphone Spyware that Anyone Can Buy en How to Protect Yourself from Creepy, Phone Snooping Spyware (allebei via Motherboard)
- Meet The ‘Cowboys Of Creepware‘ — Selling Government-Grade Surveillance To Spy On Your Spouse
Privacy Shield
- NSA contractors join Privacy Shield (via Pirate Times)
Oh ja, dat Privacy Shield is dus bedoeld om de privacy van Europese burgers te beschermen. Het is de opvolger van de Safe Harbor overeenkomst, die in 2015 ongrondwettelijk werd verklaard. Die stond toe dat persoonlijke data van Europa naar de VS werden verzonden. Maar opvolger Privacy Shield is niet bepaald een stap vooruit, blijkt nog maar eens.
En verder …
- What does your browsing history say about you? (via EDRi) en het volledige onderzoek van Share Lab inclusief data en illustraties: Browsing Histories
- Hulde overigens aan Share Lab voor de fantastische baseline die ze voor zichzelf gekozen hebben: Where indie data punk, meets media theory pop to investigate digital rights blues.
Nice !!!
Om te eindigen
- Omdat we toch liefst willen eindigen met een positieve noot, geven we ook nog even het goede nieuws mee. Volgens cijfers van de EFF verloopt ondertussen zowat de helft van het internetverkeer versleuteld. Nu nog de andere helft en dan is het effectief “https everywhere”. Zolang dat nog niet het geval is, kan je uiteraard ook al de gelijknamige browser-extensie https everywhere installeren.
EFF: Half of web traffic is now encrypted (via TechCrunch)
Meer nieuws vind je elke dag op onze website via de nieuwsfeeds (hier en hier) en via The PGZ daily.