Of u nu boodschappen doet, naar het voetbal rijdt, met vrienden een hapje gaat eten of gaat werken, van één zaak mag u zeker zijn: u wordt gefilmd. De Privacycommissie heeft in ons land meer dan 47.000 plaatsen opgelijst waar camera’s staan. “Het vreemde is: we kijken daar niet eens meer van op”, zegt professor Internetrecht Patrick Van Eecke. “Want we beseffen niet wat er allemaal geregistreerd kan worden.”
De Privacycommissie telt vandaag 47.137 sites in België waar er camera’s hangen. Om het werkelijk aantal camera’s te kennen, mag je dat geval gerust verdubbelen of beter nog verveelvoudigen. De camerawet verplicht immers enkel de aangifte van een camerasysteem, niet van het aantal camera’s dat bij zo’n systeem hoort.
Het aantal camera’s dat ons filmt, is daarmee sinds 2010 bijna vervijfvoudigd. Ze kunnen worden verdeeld over drie categorieën: openbare straten en pleinen (822), afgesloten plaatsen zoals warenhuizen, sporthallen of openbaar vervoer (39.198) en op de werkvloer (7.117).
Volgens de Privacycommissie speelt de technologische evolutie een belangrijke rol in de toename. “De eerste toestellen zijn achterhaald: zwart-witcamera’s die enkel overdag konden worden ingezet. De technologie is de laatste 10 jaar ontzettend geëvolueerd. Camera’s zijn goedkoper en toegankelijker geworden. Het is niet meer nodig om een straat open te breken om kabels te leggen. Tegenwoordig bestaan er draadloze systemen.”
Bij de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten (VVSG) stellen ze dan weer vast dat mobiele camera’s een trend zijn geworden. In kleinere gemeenten worden ze vooral ingezet tegen sluikstorten, gevolgd door festivals, lokale evenementen of plaatsen waar veel mensen samenkomen.
Het gaat niet enkel om onze veiligheid, er wordt veel meer data verzameld
Professor Internetrecht Patrick Van Eecke (Universiteit Antwerpen) verbaast er zich over dat niemand nog lijkt op te kijken van het feit dat we zomaar gefilmd worden op straat, in een winkel of op de werkvloer. “Alsof het de normaalste zaak van de wereld is. We stellen ons daar geen vragen meer bij. We voelen er ons veiliger door, maar beseffen niet welke gegevens er allemaal verzameld worden. Camera’s zijn veel intelligenter geworden. Ze kunnen gezichten herkennen en patronen detecteren. Anders gezegd: consumentengedrag capteren en analyseren. Winkels experimenteren bijvoorbeeld volop met camera’s om informatie te sprokkelen. Ze meten niet enkel de passage in de winkel, maar willen die gegevens ook koppelen aan informatie uit smartphones van klanten om heel gedetailleerd het winkelgedrag te kunnen onderzoeken. Op dat vlak zijn we naïef: het gaat niet enkel om onze veiligheid – er wordt veel meer data verzameld.”
— bron: Het Laatste Nieuws