Donald Trump is er nog maar net in geslaagd om de netneutraliteit in de Verenigde Staten te kelderen, of ook hier staan de eerste stemmen op die pleiten om in België dezelfde richting uit te gaan. Proximus-CEO Dominique Leroy wil bijvoorbeeld dat grootverbruikers als Netflix, Google en Facebook betalen aan de telecomoperatoren. Wat meteen ook de weg zou openen om niet langer alle internetverkeer gelijk te behandelen.
De Belgische providers Telenet en Proximus wilden in eerste instantie geen commentaar geven toen Data News hen om een reactie vroeg [op het terugschroeven van de netneutraliteit in de VS]. Vandaag zei Proximus-CEO Dominique Leroy voor het eerst dat ze wel redenen ziet om aan de netneutraliteit te sleutelen in Europa. “Netneutraliteit is belangrijk om vrije toegang te garanderen voor kleine spelers”, erkende ze. “Maar het gaat te ver als spelers zoals Google, Netflix en Facebook steeds meer capaciteit nodig hebben – door bijvoorbeeld HD en 4K-televisie aan te bieden – maar daar niets voor moeten betalen. De gratis distributie heeft hen groot gemaakt.” De Proximus-CEO vergelijkt het met zware vrachtwagens die het wegennet gebruiken. Voor hen is een kilometerheffing ingevoerd. Ze pleit voor een gelijkaardig systeem voor de grote slokoppen van het internet. “Tijdens piekmomenten in het weekend is Netflix bij ons al goed voor 10 à 15 procent van de trafiek”, stelt Leroy, die eraan toevoegt dat voor de eindgebruiker de ervaring wel steeds dezelfde moet blijven. — bron: Datanews
Minister van Telecom Alexander De Croo (Open Vld) reageerde op Twitter alvast hard op de uitlatingen van de Proximus-CEO. “Netneutraliteit blijft”, schreef hij. “Geen Trumpbeleid hier.”
Net Neutrality is here to stay. No Trump policies here. #digitalbelgium #NetNeutrality https://t.co/vmnVGqG71D via @datanews_nl
— Alexander De Croo (@alexanderdecroo) 23 december 2017
Voor wie het ondertussen nog niet weten: netneutraliteit betekent dat internetproviders alle dataverkeer hetzelfde moeten behandelen en dat ze geen onderscheid mogen maken tussen verschillende gebruikers of websites. De afschaffing van netneutraliteit in de VS is een overwinning voor de grote telecombedrijven. Zij kunnen meer geld vragen aan bijvoorbeeld websites die veel internetverkeer genereren (zoals Netflix) of de toegang tot bepaalde sites ontzeggen. Dat ook Proximus-CEO Leroy het idee niet ongenegen is, is alvast reden genoeg voor ongerustheid en waakzaamheid. De afschaffing van de netneutraliteit zet immers de deur open voor providers om meer controle te krijgen over de inhoud van websites.