We weten al langer dat China ondertussen beschikt over een indrukwekkend arsenaal aan surveillancetechnologieën die de overheid toegang geven tot een gigantische hoeveelheid persoonlijke data. Daar kunnen nu ook de data aan toegevoegd worden die verkregen worden uit een nieuwe generatie geconnecteerde wagens. Met dank aan de (Amerikaanse, Europese, Japanse, …) producenten van elektrische wagens.
Volgens een rapport van Associated Press zijn er vandaag al meer dan 200 autoproducenten – waaronder Tesla, Volkswagen, BMW, Daimler, Ford, General Motors, Nissan, Mitsubishi en de Chinese fabrikant van elektrische wagens NIO – die informatie over de locatie van voertuigen en tientallen andere data overmaken aan door de regering beheerde controlecentra. Meestal is de eigenaar van de wagen niet van de praktijk op de hoogte. De autoproducenten zeggen dat ze weinig meer doen dan lokale wetten na te leven, die enkel van toepassing zijn op elektrische voertuigen. Volgens de Chinese overheid worden de data enkel gebruikt om de verkeersveiligheid te verbeteren, fraude met subsidies te voorkomen en de industriële ontwikkeling en infrastructuurplanning te optimaliseren. — bron: Associated Press
En wie dat laatste niet gelooft, zullen ze wellicht wel iets anders proberen wijs te maken. Human Rights Watch wijst er op dat de Chinese overheid maar al te graag wil weten wat burgers op elk moment van de dag uitspoken en liefst zo gedetailleerd mogelijk. Het volgen van voertuigen is daarbij één van de manieren waar de overheid sterk op inzet. Maar in China bestaat er zero bescherming tegen surveillance door de overheid. In zo’n context is het wel heel cynisch om lezen hoe de autofabrikanten zich verstoppen achter “lokale wetten”. Alsof dat een valabel argument zou zijn om mee te werken aan de verregaande controle van Chinese burgers.