Dit soort ongefundeerde hoera-berichten kan zo in de rubriek “technosolutionisme” terecht. Camerabewaking wordt nog maar eens gepresenteerd als een passe-partout om honderd-en-een problemen op te lossen en wordt overgoten met een sausje van blind geloof in big data. Alsof het hangen van nog maar eens een pak camera’s en het verzamelen van nog meer data van burgers meteen ook betekent dat het leven van die burgers zal verbeteren. En alsof er voor veel problemen geen oplossingen bestaan die wél de privacy respecteren. We kunnen het nu al voorspellen dat binnen een paar jaar zal blijken dat camerabewaking in de meeste gevallen geen oplossing biedt, waarna de surveillance-industrie zal roepen dat we nòg meer camerabewaking en nòg meer high-tech camera’s zullen nodig hebben. Goed voor de omzetcijfers van die bedrijven, dat wel. Maar voor de rest: een doodlopend straatje.
Veertien Limburgse gemeenten werken binnen de vereniging S-Lim samen om slimme technologie te implementeren. S-Lim heeft nu vijf bedrijven geselecteerd om slimme camera’s te leveren en te onderhouden. Het aantal mogelijke toepassingen is (volgens de leveranciers) groot: van de straatverlichting aansturen tot het op elkaar afstellen van verkeerslichten.
Jan Neyens van S-Lim;
“De informatie die je via een camera kan verzamelen, kan je op veel verschillende vlakken gebruiken. In functie van de veiligheid, mobiliteit, bij evenementen en als dienstverlening aan burgers en bedrijven. De software moet ook intergemeentelijk bruikbaar zijn. Dus via een centraal systeem over de gemeentegrenzen heen. Door slimme camera’s kunnen ordehandhavers bijvoorbeeld heel snel een beeld krijgen van een bushokje waarvan een raam is ingeslagen. De camera’s kunnen de verkeersdrukte meten en die informatie gebruiken om het verkeer te sturen aan de hand van verkeerslichten. Ook de gewone automobilist kan daar wel bij varen.”
En de camera’s bevorderen volgens S-Lim zelfs de gezelligheid. Fantastisch toch …
“Wie na een voetbalwedstrijd bijvoorbeeld naar huis wil vertrekken, maar geen zin heeft om een kwartier stil te staan op de parking, kan zich laten leiden door de camera’s. Die kunnen dan laten weten wanneer je best vertrekt. Tijd dus om met vrienden nog even na te praten aan de toog.”
En uiteraard hoeven we ons bij al die camera’s en verzamelde data geen zorgen te maken over onze privacy. Alles zal immers “binnen een juist wettelijk kader” gebeuren. Alsof dat kader zoveel voorstelt. Wim Dries, burgemeester van de stad Genk en voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten:
“(De veertien Limburgse gemeenten) zullen allemaal beschikken over een massa gegevens. Aan de hand daarvan kunnen ze het leven van hun inwoners verbeteren. Schoolomgevingen worden veiliger, de verkeerscirculatie een stuk efficiënter, maar ook sluikstorten en vandalisme zullen afnemen. En de privacy? S-Lim is net opgericht om de gezamenlijke aankoop te organiseren en te zien dat alles binnen een juist wettelijk kader gebeurt.”
Voor wie in Limburg woont of daar af en toe passeert: het gaat in een eerste fase om As, Beringen, Genk, Kinrooi, Lommel, Maasmechelen, Peer en Tongeren. Bilzen, Bocholt, Houthalen-Helchteren, Oudsbergen, Riemst en Zonhoven volgen later. Ook Heusden-Zolder en Maaseik hebben interesse.
Bron: Het Belang van Limburg, 16/01/2019