Bewakingscamera’s die kunnen liplezen, dreigen de manier waarop we ons in de maatschappij gedragen aanzienlijk te veranderen. Mensen zouden beducht zijn om op straat nog gesprekken aan te gaan. Een fenomeen dat vandaag al zichtbaar is in de sportwereld. Daar bedekken voetballers hun mond met de hand wanneer ze tactische richtlijnen bespreken. Vermenigvuldig dat met een paar miljoen en misschien wordt dat wel het straatbeeld van de toekomst.
Tony Porter, de Britse commissaris voor bewakingscamera’s, waarschuwt in een interview met de Britse Evening Standard voor de exponentiële groei van zogenaamd ‘slimme’ camera’s in openbare en particuliere ruimtes. In Londen, waar naar schatting zo’n 420.000 CCTV-camera’s hangen en staan, worden camera’s op straat maar ook in scholen, openbare toiletten, ziekenhuizen, enz. steeds meer voorzien van de nieuwste technologische snufjes. Volgens Porter is gezichtsherkenningstechnologie zelfs zo goed als voorbijgestreefd in vergelijking met de geautomatiseerde capaciteit van de nieuwste CCTV-systemen, die kunnen liplezen, die verdachte signalen kunnen oppikken van mensen aan de hand van de manier waarop ze bewegen en die steeds meer gebruik maken van artificiële intelligentie.
Tony Porter waarschuwt daarom dat de steeds verder uitdeinende technologische mogelijkheden wel degelijk een gevaar vormen voor een vrije en open samenleving. Vraag is dus hoe we als maatschappij met deze nieuwe technologieën omgaan. Vooral de capaciteit die machines toelaat te ontcijferen wat mensen zeggen kan zeer grote gevolgen hebben. Het dreigt de manier waarop we ons in de maatschappij gedragen aanzienlijk te veranderen. Mensen zouden beducht zijn om op straat nog gesprekken aan te gaan. Het schrikbeeld van een verreikende en alomtegenwoordige surveillance-maatschappij, waarin mensen hun recht op privacy opgeven, dreigt dan ook bittere realiteit te worden. Porter pleit om die redenen onder meer voor een duidelijk wettelijk kader, iets wat vandaag volledig ontbreekt. Maar hij wijst er ook op dat we als samenleving duidelijk moeten zeggen welke soort maatschappij we willen en wat we zeker niet willen.
Reguleren of verbieden?
Overigens verwachten verschillende privacy-activisten en ngo’s weinig heil van regulering. Big Brother Watch is één van die groepen. “We’re not asking parliament to regulate, we’re asking parliament to immediately put a stop to it. If anyone thinks it’s feasible that live facial recognition for public surveillance is possible in a rights-respecting democracy, they’d have to make a pretty convincing argument. As the technology improves, it will become a perfect tool of oppression. In extremis, you could live in a society where you have no chance of being anonymous.”
— bron: Express
Meer lezen
- Britain could have Big Brother surveillance society worse than George Orwell’s 1984, government watchdog warns / Evening Standard
- Britain faces Big Brother surveillance society WORSE than George Orwell’s 1984: Lip-reading cameras that will force people to talk ‘with hands over mouths’ are latest attack on privacy, government watchdog warns / Daily Mail