Bart Preneel in @Humo on #DP3T proximity tracing initiative: “Centrally stored data could be used to see who didn’t respect quarantine measures, or who was near a murder site. We think it is better not to collect the data, so it cannot be misused.”https://t.co/6Ua1jKfMO9 pic.twitter.com/6lyrTTd187
— Cosic.be (@CosicBe) April 14, 2020
Humo sprak met cryptograaf Bart Preneel (COSIC, KULeuven) over de Corona-app waar hij aan meewerkt..
Bart Preneel: “Onder meer Israël en Zuid-Korea hebben een app ontwikkeld die de gps-gegevens van je telefoon gebruikt. Daar hebben wij bewust niet voor gekozen, omdat ze de privacy van de burger dreigt te schaden. Ons systeem maakt gebruik van bluetooth. Om het simpel uit te leggen: je telefoon stuurt een cijfercode uit die wordt opgepikt door andere telefoons rondom jou. Als iemand besmet blijkt, zullen alle telefoons die in de buurt zijn geweest met een bericht op de hoogte worden gebracht.”
Humo: Uit de wekelijkse coronabevraging van de UAntwerpen blijkt dat maar de helft van de respondenten bereid is zo’n app te installeren, omdat ze zich zorgen maken over hun privacy.
Preneel: “Daar is geen reden toe. Onze app is open source, wat betekent dat we de code die erachter zit openbaar maken. Zo kan iedereen zien dat er geen addertjes onder het gras zitten. In Singapore kan de overheid achterhalen welke burger bij welke code hoort. Alle codes worden er ook centraal verzameld. Als zo’n database lekt, zit je met een gigantisch privacyprobleem. Je zou die gegevens ook kunnen gebruiken om te zien wie de quarantainevoorwaarden niet heeft nageleefd, of wie er allemaal in de buurt was als er een moord is gepleegd. Wij denken dat het beter is om de informatie niet te verzamelen. Dan kan ze ook niet worden misbruikt.”
Humo: Veel mensen zijn wantrouwig door de berichten die ons uit landen als China bereiken: daar heeft iedereen een app moeten downloaden die via een kleurcode bepaalt of je nog buiten mag.
Preneel: “Er is een groot cultuurverschil tussen Azië en Europa. De burgers daar aanvaarden andere dingen van de overheid. In Zuid-Korea bijvoorbeeld heeft het systeem gewerkt, maar schond de app de privacy. De locaties van besmette mensen werden er namelijk gelekt. Dat kan leiden tot stigmatisering en zelfs geweld tegen geïnfecteerden. Dat zou in Europa niet kunnen.”
Humo: Hoe ver staan jullie al met de app?
Preneel: “Ze is bijna klaar. Volgende week start een pilootproject in Zwitserland. Als de Belgische overheid ook voor de app zou kiezen, kan ons land daarna snel volgen. Er is overigens nog tijd genoeg. Zo’n app is pas nuttig wanneer het aantal besmettingen sterk is gedaald en zo ver zijn we nog niet.”
Bron: Humo