Gezichtsherkenning blijft op zijn zachtst gezegd een controversiële technologie die heel wat ethische vragen oproept. Aan de Universiteit van Chicago heeft een groep computerwetenschappers daarom het programma Fawkes ontwikkeld.
Onderzoekers Emily Wenger en Shawn Shan:
“Het individu geniet slechts weinig bescherming tegen het gebruik van zijn digitale afbeeldingen. De enige maatregel die een persoon kan nemen, is ervoor te zorgen dat er geen foto’s van zijn of haar gezicht digitaal circuleren. Fawkes biedt hier een mogelijk antwoord. De technologie kan immers ook nog hulp bieden wanneer er over een persoon al ontelbare foto’s digitaal beschikbaar zijn geraakt.”
Fawkes lukt er volgens de onderzoekers in om de algoritmes van de gezichtsherkenning om de tuin te leiden. De technologie brengt aan de foto’s een aantal veranderingen – compleet onzichtbaar voor het menselijk oog – aan die de algoritmes in de war brengen. Een positieve identificatie zou daardoor onmogelijk worden.
Wenger en Shan: “Tests met algoritmes wezen uit dat Fawkes in staat is om een herkenning compleet onmogelijk te maken. De technologie boekte bij die tests scores van bijna 100 procent.” Opmerkelijk is dat Fawkes ook efficiënt blijft wanneer van een individu vooraf al ontelbare digitale beelden zijn verspreid. De technologie zal immers bewerkte foto’s aan de databases van de gezichtsherkenning toevoegen en daar in toenemende mate verwarring creëren. Eens er voldoende gecamoufleerde beelden circuleren, raken de algoritmes besluiteloos en verlamd.
Wenger en Shan willen met Fawkes uiteindelijk de online voetafdruk van een individu proberen te wissen en het individu de mogelijkheid geven om zelf terug te vechten.
“Uiteraard zullen ontwikkelaars van software voor gezichtsherkenning zich aan hinderlijke technologieën zoals Fawkes proberen aan te passen. Ze zullen ongetwijfeld de impact van Fawkes proberen te elimineren. Maar zelfs indien ze in hun opzet lukken, zal Fawkes een technische hindernis blijven die gezichtsherkenning zonder toestemming van de gebruiker moeilijker en duurder maakt. Daardoor kan de balans van het machtsevenwicht weer een beetje meer naar het publiek overhellen.”
Bron: Business AM