“Je koopt iets op Marktplaats en even later wordt je bankrekening geplunderd. Je slimme thermostaat is gegijzeld en zolang je niet betaalt blijft het 37 graden in je huis. Je gloednieuwe beveiligingscamera zegt opeens ‘suck my dick’ tegen je. Het internet is een wereld vol mogelijkheden – ook voor criminelen. Het zijn griezelige, maar ook verbluffende verhalen. Met gevaren waar je je tegen kunt beschermen. Hoe? Daar weet techjournalist Daniël Verlaan alles van. Hij ging undercover in schimmige netwerken, sprak met de puber die de Nederlandse banken platlegde en zocht uit hoe een kleine arthousebioscoop op grote schaal onze computers gijzelde. Ik weet je wachtwoord wil je niet paranoïde maken, wel minder naïef. Lees de verhalen van Daniël Verlaan en wees voorbereid.”
De Nederlandse techjournalist Daniël Verlaan brengt al jaren verslag uit over de minder rooskleurige kanten van het internet. Met “Ik weet je wachtwoord” schreef hij nu een uiterst leesbare wake-up call over de risico’s en de gevaren ervan. Zeker geen overbodige luxe nu we tegenwoordig verondersteld worden om zowat heel ons hebben en houden met het internet te verbinden. Van telefoon tot televisie, van koffiezetapparaat tot pacemaker. Je kan het zo gek niet bedenken of er zit wel ergens een internetverbinding aan. Het is een evolutie waar ook criminelen de voordelen van inzien en daar wil Verlaan nu voor waarschuwen.
Om de gevaren bloot te leggen, maakt Verlaan gebruik van een heleboel waargebeurde (en soms ronduit schokkende) verhalen. Hij verdeelt die verhalen over negen hoofdstukken die elk een ander aspect moeten illustreren. Komen aan bod: hackers, dark web, datalekken, wraakporno, phishing, ransomware, spyware, DDoS en internet of things. Het tiende hoofdstuk sluit dan weer positief af, met tien stappen om jezelf te beschermen. Toch is het boek niet bedoeld voor nerds of specialisten. Het is toegankelijk geschreven, leest vlot weg en haakt voortdurend in op de actualiteit. Dat maakt het minstens even boeiend voor iedereen die inzicht wil krijgen in hoe criminelen te werk gaan. Als je het boek dicht slaat, is het duidelijk dat iedereen een potentieel doelwit is – ook al denk je zelf van niet. Waarna het tijd is de adviezen en de tips van Verlaan ter harte te nemen en (eindelijk!) je online leven beter te beschermen.
Daniël Verlaan: Ik weet je wachtwoord. Waargebeurde verhalen over de duistere kant van het internet – Das Mag Uitgevers, 2020, 347 p., isbn 9789493168060 (paperback)