Naar aanleiding van het gebruik van bewakingscamera’s om in de joodse wijk de coronamaatregelen te controleren, nam de Standaard een kijkje in de Vlaamse centrumsteden. Daaruit blijkt dat er niet alleen in Antwerpen camera’s blijven bijkomen. Ook in de andere twaalf Vlaamse centrumsteden neemt de surveillance toe, mede dankzij corona.
Antwerpen telde in september 2016 nog 232 camera’s. Dat aantal is intussen aangegroeid tot bijna 600, waarvan 459 klassieke toezichtscamera’s en 129 ANPR-camera’s, die ontworpen zijn om nummerplaten automatisch te lezen. Daarnaast zijn er nog zo’n 25 mobiele camera’s. Ook dit jaar wordt het vastecameranetwerk uitgebreid.
Per inwoner spant Antwerpen daarmee niet eens de kroon, blijkt uit een rondvraag van De Standaard bij de dertien Vlaamse centrumsteden en de kustgemeenten. Kortrijk en Roeselare hebben een camera per ongeveer 400 inwoners, dubbel zoveel als Antwerpen. Ook Mechelen en Hasselt hebben een hogere cameradichtheid. Knokke-Heist haalt zelfs zo’n 350 inwoners per camera.
Uitzondering Gent
Gent heeft wel een groot ANPR-cameranetwerk om zijn circulatieplan te controleren, maar is met slechts acht gewone veiligheidscamera’s een opvallende uitzondering. Veel centrumsteden geven aan volop te investeren in nieuwe camera’s. Aalst heeft nu 37 vaste veiligheidscamera’s.
‘Samen met de politie ben ik bezig aan de uitrol van een cameraplan op maat van een centrumstad’, zegt burgemeester Christoph D’Haese (N-VA). Ook onder meer in Turnhout, Mechelen, Oostende, Brugge, Leuven, Genk en Hasselt wordt het netwerk dit jaar nog verder uitgebreid.
In een aantal steden werden er nieuwe vaste camera’s geïnstalleerd specifiek met het oog op de handhaving van de coronamaatregelen. In Hasselt kwamen er vijf camera’s bij in de binnenstad en bij het containerpark, net als vier tijdelijke camera’s. In Genk werden er twee extra camera’s geplaatst om volksmassa’s in het centrum te monitoren. Opvallend is dat er in Knokke-Heist vorig jaar in functie van de strijd tegen corona liefst 38 camera’s bijkwamen. Tegen de zomer wil de kustgemeente er nog eens 25 bij doen.
In Antwerpen worden de beveiligingscamera’s voorlopig alleen met het menselijke oog gemonitord. De slimme camera’s in de stad kunnen echter uitgerust worden met software die bepaalde gedragingen automatisch detecteert en meldt. De stad onderzoekt momenteel hoe die functies mogelijk in de toekomst ingeschakeld kunnen worden.
Tweede verblijvers
Kortrijk gebruikt die technologieën nu al. De stad heeft nu 127 veiligheidscamera’s en 68 ANPR-camera’s, een aantal dat vorig jaar weer aangroeide. Tijdens deze coronacrisis detecteert slimme software samenscholingen op straat, waarna de politie eventueel ter plaatse kan gaan om in te grijpen en te beboeten.
Tegelijk schakelde Kortrijk ook zijn ANPR-netwerk in. Bij een persoon die tijdens de eerste golf meerdere keren de maatregelen schond, achterhaalde de stad via die camera’s dat hij tientallen keren het verbod op niet-essentiële verplaatsingen had geschonden. Aan de Westkust werden ANPR-camera’s, oorspronkelijk bedoeld om zware misdaad op te sporen, dan weer ingeschakeld om personen te detecteren die illegaal naar hun tweede verblijf onderweg waren.
Bron: De Standaard