De federale regering heeft het wettelijk kader goedgekeurd voor het gebruik van bodycams door de politie. Voor volgend jaar wordt 3,2 miljoen euro uitgetrokken voor de aankoop van 3.100 bodycams voor de federale politie. Er liep al een proefproject met bodycams in 42 lokale zones.
De wet bepaalt wanneer en hoe politiemensen tijdens het politiewerk beeld- en geluidsopnames met bodycams kunnen maken. Die beelden kunnen zowel door burgers als politiediensten als bewijsstuk worden gebruikt. Concreet voorziet het wetsontwerp dat de camera niet permanent opnames maakt, maar dat de bodycam manueel moet worden geactiveerd door de politieman of -vrouw. Dit kan wanneer zich een conflictsituatie voordoet, maar bijvoorbeeld ook bij een verkeersongeval of een inbraak. De opnames worden minimaal gedurende één maand bewaard, met respect voor de privacy en de persoonsgegevens van alle betrokkenen. Als er een gerechtelijk onderzoek loopt, kunnen ze langer worden bewaard. (bron: Belga)
Opvallend. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) kadert het gebruik van bodycams expliciet binnen de aanpak van geweld tegen agenten. “Geweld kunnen we nooit tolereren, en zeker niet tegen onze politiemensen. Zij zetten zich elke dag in om onze veiligheid te garanderen, en verdienen alleen maar respect. Dat respect zou vanzelfsprekend moeten zijn, maar we merken nog te vaak dat dit niet het geval is. Bodycams moeten hen die extra bescherming bieden: preventief als het kan, repressief als het moet.” Over gewelddadig optreden van agenten rept de minister met geen woord.