De Belgische douane werkt met röntgenscanners van het Chinese merk Nuctech. Volgens een arrest van de Raad van State vormen die een veiligheidsrisico, aldus De Tijd.
Minister van Financiën Vincent Van Peterghem (CD&V) zei in februari 2021 nog dat er geen aanwijzingen waren dat de scanners een veiligheidsrisico inhouden. Maar volgens het arrest kwam de federale overheidsdienst Financiën “bij nader onderzoek tot de vaststelling dat inderdaad potentiële veiligheidsrisico’s kleefden aan Nuctech”. De Raad van State vond daarom dat “veiligheidsbelangen” voldoende reden waren om Nuctech te weren van verdere bestellingen. De Staatsveiligheid zou onder meer gewezen hebben op banden met de Tsinghua-universiteit in Peking, waaruit het bedrijf is ontstaan. Die universiteit zou een rol spelen bij cyberspionage en andere defensieprojecten van China. Een ander risico is dat Chinese bedrijven verplicht zijn mee te werken aan nationale inlichtingenactiviteiten.
De douane blijft wel werken met de aangekochte scanners. “Maar ze zullen standalone functioneren. Ze worden dus niet aangesloten op een centraal gegevensnetwerk, waar het belangrijkste veiligheidsrisico zich situeert”, zegt de woordvoerder van Financiën in De Tijd. De Nederlandse nieuwssite Follow The Money meldt echter dat experts vooral waarschuwen voor het onderhoud, dat gebeurt met een mobiele dataverbinding naar het hoofdkantoor van de leveranciers. Zo zou het toch mogelijk zijn op afstand lokaal opgeslagen scans te bekijken of software te installeren.
Het gaat om een scantunnel in de haven van Antwerpen, waarmee de douane zeecontainers scant, en twee mobiele cargoscanners in de havens van Antwerpen en Zeebrugge. Net als mobiele scanners voor bagage en pakjes op de luchthavens van Zaventem en Bierset, en de vaste bagagescanners in Zaventem, Deurne, Bierset, Gosselies en Oostende.
Bron: Belga / De Tijd