Brusselse politie gaat bodycams intensiever gebruiken

Een nieuwe wet maakt het makkelijker voor de Brusselse politie om bodycams in te zetten bij interventies. Er wordt ook nagedacht over de uitwisseling van de gemaakte beelden onder politiezones.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) en minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open Vld) hebben de nieuwe wet en aanverwante omzendbrieven over bodycams zaterdagochtend voorgesteld in Mechelen, bij de officiële start van de wet. Vandaag zijn er in ons land 4.000 bodycams in omloop bij de lokale zones in de federale politie. De bedoeling is om nu bij die politiezones meer uniformiteit te brengen bij het gebruik ervan. Daardoor worden de opnames ook geschikt als bewijsmateriaal voor de rechtbank. De nieuwe wet slaat alleen op de politie, dus niet op andere hulpdiensten zoals de brandweer.

Enkele opvallende regels: de politie moet de opnames verplicht 30 dagen bijhouden en ook de 30 seconden voorafgaand aan de interventie opnemen, zodat de ruimere context gecapteerd wordt. De politie moet ook de betrokkene waarschuwen dat de bodycam geactiveerd wordt, tenzij het om een grote groep gaat of de ernst van de interventie dat niet toelaat.

Brussel

In het Brussels Gewest gebruiken de politiezones de bodycam vandaag elk op hun eigen manier. De zones beslissen ook autonoom om wel of niet bodycams aan te kopen. Zo kondigde de Politiezone Brussel Noord (Schaarbeek, Evere, Sint-Joost-ten-Node) in het voorjaar van 2022 de geleidelijke lancering aan. De politiezone Marlow (Oudergem, Ukkel en Watermaal-Bosvoorde) zet bodycams al een jaar of vijf volop in. In andere politiezones blijft dat beperkt tot proefprojecten. Ook opvallend is dat de Brusselse politiezones elk apart camera’s hebben aangekocht voor hun proefprojecten en daardoor niet allemaal hetzelfde type gebruiken. Er zijn ook geen plannen voor een gezamenlijk aankoopbeleid.