Consumentenorganisatie Testaankoop heeft een klacht ingediend bij de Gegevensbeschermingsautoriteit over het nieuwe privacybeleid van LinkedIn. In het nieuwe beleid geeft LinkedIn zichzelf toestemming om gegevens, foto’s en privéberichten te gebruiken zonder zijn gebruikers daarvan op de hoogte te brengen. Dat is volgens Testaankoop in strijd met de GDPR. Volgens Testaankoop verbergt LinkedIn bewust voor zijn gebruikers dat het persoonlijke gegevens gebruikt om zijn eigen AI-tools te trainen.
“De GDPR (…) bepaalt dat alle wijzigingen in de verwerking van persoonsgegevens duidelijk en transparant moeten worden aangekondigd, en dat er altijd een recht van bezwaar moet zijn om gebruikers in staat te stellen het gebruik van hun gegevens te weigeren.
Wat LinkedIn doet is niet wettelijk. Het platform geeft aan dat gebruikers die bezwaar willen maken tegen een wijziging in het privacybeleid simpelweg hun account moeten verwijderen. Voor de vorm bestaat er wel een formulier om je bezwaar te uiten, maar de klantendienst reageert daar niet op, waardoor het niet effectief is.”
“Eerst probeerde Meta onze gegevens te gebruiken zonder toestemming, nu blijkt LinkedIn het al langer te doen. Dit soort situaties zijn onaanvaardbaar en we roepen de Gegevensbeschermingsautoriteit dan ook op om meer toezicht te houden. Privacybescherming mag geen Far West worden, waarbij dit soort platformen maar doen wat ze willen met de data van hun gebruikers. Het belang van AI mag geen vrijgeleide zijn om zomaar regels met de voeten te treden.”
De eerdere klacht van Testaankoop bij de Gegevensbeschermingsautoriteit, tegen Meta, dateert van twee maanden geleden. Ondertussen paste Meta haar beleid aan. Testaankoop hoopt hetzelfde te bereiken voor LinkedIn.