Volgens Zwitsers onderzoek registreert “slim” speelgoed (te veel) gegevens van kinderen

Uit een studie van de Universiteit van Basel blijkt dat veel zogezegd ‘slim’ speelgoed, zoals de Toniebox of Tiptoi, gedragsgegevens van kinderen verzamelt. De studie concludeert dat veel van deze apparaten te weinig privacybescherming bieden en dat sommige meer gegevens dan nodig verzamelen.

Populair speelgoed als de Toniebox is niet alleen kinderlijk eenvoudig in gebruik. Het is blijkbaar al even makkelijk om alle acties van een kind (welke personages het activeert, wanneer het verhaal stopt, waar het naartoe springt, etc) te registreren en rechtstreeks naar het productiebedrijf door te sturen. En de Toniebox is niet de enige die dat doet. Onderzoekers van de Universiteit van Basel namen twaalf populaire ‘smart toys’ voor kinderen onder de loep. Het gaat over speelgoed dat interactief spelen met software en internet mogelijk maakt, zoals de Toniebox en de Tigerbox, de educatieve pen Tiptoi, de leer-app Enduro, het virtuele huisdier Tamagotchi en de kindersmartphone Kidibuzz.

De conclusie van de onderzoekers is duidelijk: verschillende websites respecteren onvoldoende het privéleven van kinderen. Ze bieden geen privacybescherming en sommige verzamelen zelfs uitgebreide gedragsgegevens. De onderzoekers stellen daarom voor om op de verpakking aan te geven dat privacynormen nageleefd worden, zoals dat ook gebeurt voor de voedingswaarde van voedselproducten. Op dit moment is het volgens de onderzoekers voor ouders te moeilijk om te begrijpen of intelligent speelgoed veilig is voor hun kinderen.

Lees hier het persbericht van de Universiteit van Bazel.

De gedetailleerde resultaten van het onderzoek zijn nog niet vrij toegankelijk; de onderzoekers zullen ze begin september presenteren op het Annual Privacy Forum.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Breng hier je commentaar in!
Vul hier je naam in