PGZ Geruchten /// PGZ-geruchten september 2024

Met de PGZ-geruchten linken we kort naar interessante artikels, documenten, video’s, evenementen en nog veel meer dingen die we onderweg tegenkomen. Uiteraard met de focus op privacy, surveillance en aanverwanten, want datapanik oblige, maar met ook af en toe een zijsprongetje wanneer ons dat invalt. Lees de PGZ-geruchten als een aanvulling op de langere teksten en nieuwsberichten elders op de website.

18/09/2024

PODCAST. Uiteraard luister je al langer naar de tweewekelijkse podcast van Bits of Freedom. Er is nu een extra reden met de podcastspecial ‘op de werkvloer’, een reeks waarin de hosts je meenemen in de wereld van digitale vrijheid en privacy op de werkvloer. Al die privacyregels zijn namelijk leuk en aardig, maar hoe pas je ze nou echt toe in je dagelijkse bedrijfsvoering? Hoe zorg je ervoor dat je voldoet aan de GDPR? Kun je zonder social media? En hoe bereik je je doelgroep zonder hun gedrag constant te monitoren?
13/09/2024

BIG TECH. *** De Ierse toezichthouder voor privacy onderzoekt of Google zich wel aan Europese regels houdt bij de ontwikkeling van zijn AI-model. De Data Protection Commission (DPC) wil weten of het techbedrijf goed genoeg is nagegaan of het alle ‘fundamentele rechten en vrijheden’ van Europeanen respecteert bij de verwerking van persoonlijke gegevens voor AI-toepassingen. *** Eerder liet Apple weten dat de nieuwe iPhone 16-serie in de Europese Unie (voorlopig?) geleverd wordt zonder Apple Intelligence, de AI-technologie van Apple. Het bedrijf wil namelijk niet volledig voldoen aan de DMA-wetgeving, die de macht van grote technologiebedrijven inperkt.
13/09/2024

DE KWETSBARE SAMENLEVING. Dat onze afhankelijkheid van technologie ons als maatschappij steeds kwetsbaarder worden, bleek nog maar eens. *** In heel Duitsland was het betalingsverkeer een dag lang zwaar verstoord. In heel wat winkels kon enkel met cash worden betaald. Ook geld afhalen aan automaten lukte niet overal. Duitsers in het buitenland ondervonden dan weer problemen met kaartbetalingen. Aanleiding van de storing was “een IT-probleem”. *** Een paar weken eerder werd Nederland getroffen door een landelijke IT-storing. Naast Eindhoven Airport ondervonden ook de hulpdiensten, verschillende ministeries zoals het ministerie van Defensie en ministerie van Justitie en Veiligheid, het Openbaar Ministerie, gemeenten en andere overheidsdiensten problemen. Oorzaak zou een fout in de softwarecode van een overheidsnetwerk geweest zijn. Who needs a hacker, when you can do it yourself …

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Breng hier je commentaar in!
Vul hier je naam in