Conner Rousseau wil camera’s met gezichtsherkenning tegen sluikstorten

Sluikstorten is een terechte ergernis. Het was dan ook één van de thema’s tijdens het Grote Gemeentedebat op VTM in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen. Opmerkelijk, alle voorzitters van de Vlaamse partijen – ook PVDA en Groen – antwoordden ja op de vraag of gemeenten bewakingscamera’s moeten inzetten om sluikstorters te betrappen. Dit soort one-trick mind – is er een probleem, hang dan een camera – is voor datapanik dan weer een extra bron van ergernis. Zeker als Vooruit-voorzitter Conner Rousseau nog een paar forse stappen verder gaat met zijn voorstel om camera’s met gezichtsherkenning te installeren bij glasbollen. Het ontlokte Open VLD-voorzitter Eva De Bleeker de reactie dat ze zich bijna in China voelde. “Dit is Big Brother en daar pas ik echt voor.” Niet dat Open VLD op het gebied van privacy overigens zoveel meer te vertrouwen is. Remember voormalig minister van Justitie Vincent Van Quickenborne als vurig pleitbezorger van de dataretentiewet. Of Mechels burgemeester Bart Somers – ook ‘liberaal’ – die tijdens een debat over camerabewaking in zijn stad het verwijt voor de voeten kreeg geworpen dat hij een “China aan de Dijle” aan het creëren was.

Maar dat ondertussen alle partijen in hetzelfde bedje ziek zijn, getuige het Grote Gemeentedebat, neemt niet weg dat Conner Rousseau met zijn pleidooi voor camera’s met gezichtsherkenning een rode lijn overschreden heeft. We raden hem aan om er – voordat hij nog eens dergelijke onzinnige uitspraken doet – de GDPR nog eens op na te kijken. Daar staat klaar en duidelijk dat biometrische persoonsgegevens (waaronder gezichtsherkenning) niet gebruikt mogen worden om iemand te identificeren. Het gebruik ervan is enkel toegelaten indien ze absoluut noodzakelijk is voor authenticatie- of beveiligingsdoeleinden of wanneer de betrokkene zijn/haar uitdrukkelijke toestemming heeft gegeven (die overigens actief, ondubbelzinnig en vrij moet zijn). Alle begrip voor de ergernissen over sluikstorten, maar het inzetten van gezichtsherkenning voor het bestrijden ervan is veel bruggen te ver én onwettelijk.

Het levert Conner Rousseau wat ons betreft de trofee van ‘creep van de dag’ op. Een titel die hij overigens mag delen met zijn N-VA-collega Bart De Wever die als burgemeester van Antwerpen repliceerde dat zijn stad al gebruik maakt van camera’s die werken op Artificiële Intelligentie (weliswaar zonder gezichtsherkenning, wegens illegaal). De Wever bestempelde camera’s in één adem ook als “de hoeksteen van een veiligheidsbeleid”. Het enige wat we daarbij op den duur nog kunnen denken, is “arm Vlaanderen” als steeds meer partijen zich in de markt zetten met law-and-order en ‘links’ alleen nog met ‘flinks’ geassocieerd kan worden.