Met de PGZ-geruchten linken we kort naar nieuws, artikels, documenten, video’s, evenementen, … die we onderweg tegenkomen. Deze keer met een paar recente uitspraken van het Europees Hof van Justitie.
Het slecht nieuws
Het Europese Hof van Justitie heeft geoordeeld dat politiediensten ook bij kleine misdrijven telefoons van betrokkenen mogen doorzoeken. De EU-lidstaten moeten hiervoor wel een duidelijk wetgevend kader hebben en voor niet-dringende gevallen is er vooraf toestemming nodig.
In een andere uitspraak concludeert het Europees Hof van Justitie dan weer dat het verkopen van gegevens van klanten aan commerciële bedrijven toegestaan is onder de GDPR. Direct marketing kan een gerechtvaardigd belang vormen, in tegenstelling tot wat de Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens zegt. Het Hof doet daarmee uitspraak in een zaak die werd aangespannen door de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennisbond. Die kreeg in 2020 een boete van 525.000 euro voor het doorverkopen van de gegevens van 350.000 leden aan twee sponsoren.
Het goede nieuws
Facebook en Instagram mogen niet zomaar informatie over de geaardheid van mensen gebruiken voor het aanbieden van gerichte reclames. Dit druist namelijk in tegen de Europese regel dat bedrijven niet zomaar persoonlijke gegevens mogen opslaan zonder duidelijk doel, oordeelde het Europees Hof van Justitie.
De uitspraak volgt op een rechtszaak die privacy-activist Max Schrems had aangespannen tegen Meta. Hij kreeg advertenties te zien die gericht waren op homoseksuele personen, hoewel hij op zijn profiel nooit zijn geaardheid had gemeld. Hij gaf Meta ook nooit toestemming om dit soort gegevens over hem te gebruiken. De uitspraak kan grote gevolgen hebben voor de manier waarop internetbedrijven geld verdienen in de Europese Unie. Meta verdient veel geld door advertenties op basis van allerlei persoonlijke gegevens bij de best mogelijke doelgroep te laten belanden.