Bibliotheek /// Félix Tréguer: Technopolice (2024)

Felix Tréguer – Technopolice

Félix Tréguer, lid van La Quadrature du Net en onderzoeker bij het CNRS Internet & Society Centre, geeft in zijn boek ‘Technopolice’ een persoonlijk verslag van zijn betrokkenheid bij het gelijknamige collectief. Technopolice kijkt kritisch naar de manier waarop stedelijke ruimtes steeds meer gecontroleerd worden met technologische middelen. Drones, AI, slimme camera’s, gezichtsherkenning. Het gebruik van de nieuwste controletechnologieën wordt gemeengoed binnen de politie. Maar in plaats van criminaliteit te beteugelen, helpen al deze innovaties het staatsgeweld juist te versterken. Ze zetten een rem op onze politieke verbeelding en onder het mom van meer veiligheid plaatsen ze de stad onder controle.

Tréguer maakt gebruik van de ervaringen en kennis die hij opdeed tijdens de recente strijd tegen deze ’technopolice’ om te laten zien welke mechanismen schuil gaan achter de toenemende technologisering van politie en van de stedelijke ruimte. Daarvoor combineert hij anekdotes uit de praktijk met wetenschappelijke analyses. Van de beveiligingsindustrie tot het Ministerie van Binnenlandse Zaken, van de CNIL tot de patrouillewagen van de agent, traceert het boek de verbanden tussen het technosolutionisme en de huidige autoritaire drang.

Geschreven vanuit de Franse situatie maar ook voor de België een aanrader om bepaalde trends en  ontwikkelingen beter te begrijpen en er tegenin te kunnen gaan.

Félix Tréguer: Technopolice, la surveillance policière à l’ère de l’intelligence artificielle.
Éditions divergences, 2024, 200 p., isbn 9791097088729

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Breng hier je commentaar in!
Vul hier je naam in