Smartschool gaat via AI speuren naar leerproblemen bij scholieren

Smartschool gaat via artificiële intelligentie speuren naar leerproblemen en leerachterstand bij scholieren. Nog in de loop van dit schooljaar wordt het uitgerold naar alle middelbare scholen.

linkSmartschool beschikt over zowat de hele handel en wandel van elke leerling in de middelbare school. Op basis van die schat aan informatie lanceert het bedrijf nu een zogenaamde “slimme signaalfunctie” om leerproblemen of leerachterstand op te sporen. Smartschool pretendeert dat het dat via een systeem dat werkt op basis van artificiële intelligentie sneller kan detecteren dan de leerkrachten of de school. Na de herfstvakantie beginnen de eerste tien middelbare scholen het te gebruiken, in de loop van dit schooljaar moet daarna de rest volgen.

Meer lezen via nieuwsblad.be

Het bericht roept wel nogal wat vragen op. Gaat het effectief om AI of wordt dat ook deze keer gebruikt als een buzzword waarmee je de krant kan halen? Uit het bericht lijkt het eerder op het zoveelste tabelletje met een aantal parameters waaraan het kleurtje groen oranje of rood wordt gekoppeld. Niet bepaald een voorbeeld van AI, lijkt ons, eerder een slimme marketingzet. En een vorm van technosolutionisme waarbij de tool slimmer beweert te zijn dan de school of de leerkracht en dan maar meteen de taken denkt te mogen overnemen. En kan het eigenlijk zomaar dat Smartschool gebruik maakt van de berg data waarop ze zit, zonder voorafgaande toestemming van ouders of scholen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Breng hier je commentaar in!
Vul hier je naam in