Sjoemelende agent betrapt met ANPR-camera’s, schoolvoorbeeld van function creep

In Antwerpen is een politieman ontslagen omdat hij ten onrechte fietsvergoedingen had geïnd. De agent kwam met de auto naar kantoor, maar vroeg toch de extra vergoeding aan. So far, so good. Weinigen zullen meevoelen met een sjoemelaar die op heterdaad betrapt wordt. Alleen is er hier een klein probleem met die heterdaad. Bewijs van zijn misbruik werd immers geleverd door de beruchte ANPR-camera’s.

Een duidelijker voorbeeld van function creep is moeilijk te vinden. Het netwerk van ANPR-camera’s werd in het begin verkocht met het argument dat ze noodzakelijk waren voor de bestrijding van terrorisme en zware criminaliteit. Fair deal, zeiden de meesten toen. Maar ondertussen zitten we al aan het zoveelste misdrijf dat met ANPR-camera’s wordt vastgelegd. En zitten we steeds verder verwijderd van terreur en criminaliteit. Je kan immers veel zeggen over gesjoemel met een fietspremie, maar niet dat het in de categorie zware criminaliteit valt.

Een reden te meer om eindelijk eens werk te maken van een wet die het gebruik (of noem het gerust misbruik) van de data die met ANPR- en andere camera’s verzameld worden. Dàt noemen wij pas gesjoemel: het oneigenlijk gebruik van een technologie en dat alleen maar omdat die technologie er toch al is.