Lokale besturen die te makkelijk ‘slimme’ ANPR-camera’s inzetten, dreigen de camera’s te moeten stilleggen. Te veel gemeenten grijpen immers te lichtzinnig naar ‘slimme’ ANPR-camera’s, waarschuwt de Vlaamse Toezichtscommissie voor de verwerking van persoonsgegevens (VTC). De VTC merkt op dat de camera’s getrivialiseerd worden en dat dit de rechten en vrijheden van burgers aantast. De waakhond noemt de camera’s letterlijk ““extreem invasief op privacyvlak”. Ze gaat ook verder dan louter een waarschuwing. Als de richtlijnen niet worden gerespecteerd, dan kan de VTC verbieden de beelden te verwerken.
Veel gemeenten investeerden de afgelopen jaren fors in ANPR-camera’s. Maar met het aantal camera’s steeg ook het aantal klachten bij de VTC, die over onze privacy waakt. Onderzoek van dat orgaan heeft nu geleid tot een officiële waarschuwing, die is uitgestuurd naar alle lokale Vlaamse besturen. In de brief schrijft de waakhond dat camera’s worden “getrivialiseerd”, met “risico’s voor de rechten en vrijheden van burgers”, bijvoorbeeld door overmatig monitoren.
Hans Graux, voorzitter van de VTC:
“Er is in ons land een netwerk van camera’s ontstaan dat constant informatie capteert. Dat kan heel wat gevoelige persoonlijke informatie blootleggen: welke godsdienstige of andere sympathieën iemand heeft, of iemand een wijk bezoekt waar prostitutie of drugshandel plaatsvindt, enzovoort. Een agent kan ook wel iemand ergens opmerken, maar een heel netwerk gaat zoveel stappen verder. Die informatie wordt door lokale besturen maar voor een beperkte tijd bewaard, maar tegelijk heeft het VTC geen idee wat ermee gebeurt als ze bij de politie belandt. En dat is een risico.”
Alles samen concludeert de Toezichtcommissie dat lokale besturen te weinig stilstaan bij de risico’s van slimme camera’s en dat er te weinig beschermende maatregelen tegenover staan. Gemeenten moeten er bijvoorbeeld over waken dat de trajectcontroles aan de hand van ANPR-camera’s tijdelijk zijn en de bewaartermijn van de beelden beperkt is. Daarnaast mogen lokale besturen enkel geblurde beelden ontvangen. Als ze zich daar niet aan houden, “dan kan de VTC deze verwerkingen van de stad of gemeente stil laten leggen”, waarschuwt ze.
- Vlaamse Toezichtcommissie: ANPR camera’s bij lokale besturen (richtlijnen november 2024 en oktober 2023)