Je gegevens beschermen en daar ook nog eens plezier aan beleven. Het is een combinatie die bijna even zeldzaam is als de mythische eenhoorn. Laat dat fabeldier nu net het logo zijn van de website Smartphone, don’t spy!. Een website waar je uitgebreide beveiligingstips voor onder meer je smartphone krijgt, maar dan gebracht als een persoonlijke reis, ingebed in een spel. Met punten en levels die je moeten aanmoedigen om zoveel mogelijk dingen af te vinken.
Het spel begint als je op “checklist” klikt, met snoepjes die heen en weer over je scherm vliegen. Daarna begint de puntenjacht die gebruikers door een reeks taken leidt op basis van hun respectieve beveiligingsbehoeften, zoals het versleutelen van hun smartphone, het onthouden van de belangrijkste logins of het verzegelen van apparaten met nagellak. Er worden meteen 100 punten toegekend, omdat de belangrijkste taak al is voltooid als je de pagina bezoekt: “Je geeft om je veiligheid”.
Ontwikkelaar Christoph Fuchs begon eind 2023 met het project, toen nog onder de weinig aantrekkelijke noemer “Smartphone halt’s Maul”. Eind vorig jaar veranderde Fuchs de naam in “Smartphone, don’t spy!” met de baseline “✔ A checklist for your mobile security”. Zelf noemt Fuchs het “een poging om wat licht te werpen op het struikgewas van individuele maatregelen, halve kennis en mythes”.
Naast de speurtocht is er ook de optie om de belangrijkste beveiligingstips als hand-out weer te geven. De gegamificeerde versie is echter veel leuker. Een statistiek laat bijvoorbeeld zien hoeveel procent van de taken uit onderwerpen als “Journalistiek, kritiek op het regime en verbanning”, “Reclame en marketing” of “Apps en besturingssysteem” je al hebt voltooid.
In dit gegamificeerde IT-beveiligingsseminar kun je ook leren waar je het beste je back-ups kunt opslaan, hoe een privacyscherm werkt en hoe je je telefoon het beste kunt voorbereiden op grensovergangen. De bundel maatregelen die Fuchs heeft samengesteld en in dit spel heeft verweven, is echt heel uitgebreid. Maar door gepersonaliseerde onderwerpen te selecteren die overeenstemmen met het betreffende dreigingsmodel, is de massa tips niet overweldigend.
Fuchs heeft het project opgezet om het voor zichzelf gemakkelijker te maken om de vele mogelijke maatregelen en tips over gegevensbescherming te sorteren. Maar het resultaat is wel een website die niet alleen zeer informatief, maar ook erg vermakelijk is. Dat hij erin geslaagd is een complex onderwerp als gegevensbescherming op zo’n speelse manier te introduceren, verdient alle lof. Een aanrader! En spelen maar …
Er is ook een mooi extraatje. Het Smartphone don’t spy project draait onder een open source licentie en iedereen die dat wil kan het ook direct zelf verder ontwikkelen via Codeberg.