Met de zogenaamd ‘slimme’ camera’s hebben de politiediensten een nieuw speeltje ontdekt. Leuk voor hen, heel wat minder leuk voor iedereen die liever niet als een potentiële crimineel behandeld wordt.
De hoofdvogel werd onlangs afgeschoten door de Dendermondse politie die ‘slimme’ camera’s wil inschakelen om dronken bestuurders te pakken. Daarvoor worden de camera’s gekoppeld aan de nationale databank van de politie en aan een lokale database met bestuurders die positief blazen bij een alcohol- of drugscontrole.
Dat klinkt misschien nobel en zogenaamd slim, maar onschuldig is het allerminst. In De Morgen waarschuwen privacyspecialisten Paul De Hert en Ronny Saelens voor deze ‘slimme’ camera’s. “Voortaan is iedereen verdacht tot hij of zij het tegendeel bewijst.” Paul De Hert noemt het feit dat ‘slimme’ camera’s niet expliciet in de Camerawet voorzien zijn, onomwonden “een gaatje in de wetgeving dat nu begint te etteren”.
Feit blijft dat op deze manier de berg aan persoonlijke gegevens die verzameld wordt, weer iets groter wordt en dat de camera’s aan steeds meer gegevensbanken gekoppeld worden. En waarom? Deze keer om iets te doen dat even goed of zelfs beter op een andere manier kan gebeuren, namelijk met een simpele alcoholcontrole. Een andere keer voor weer iets anders (de lijst met mogelijke doelwitten is onuitputtelijk) of heel algemeen om ‘de’ criminaliteit te bestrijden, terwijl verschillende onderzoeken telkens weer aantonen dat camerabewaking niet helpt. Conclusie? Voor dit soort problemen heb je geen ‘slimme’ of andere camera’s nodig. Enkel domme overheden en dito politiechefs.
[…] zogenaamd intelligente camera’s is overigens geen exclusief engels privilege. Van China tot België zijn ze in opmars. Eén van de redenen hiervoor is dat klassieke bewakingscamera’s in de […]