Echte naam helpt niet tegen trollen en pestkoppen

anonimity

Onderzoek van een Zwitserse sociologe heeft uitgewezen dat het invoeren van “real name policies” niets uithaalt tegen internet trollen en andere online pestkoppen.

link-iconAnonymity, we often assume, is the breeding ground for bad behavior on the internet. Among the gatekeepers of comment sections and social media sites, the conventional wisdom is that anonymity empowers bullies to voice hateful opinions without consequence. When unmasked by real-name policies, the theory goes, these trolls will slink back to their caves, taking the vitriol from Twitter, Facebook and other social media with them. Not true, says Lea Stahel, a sociology researcher at the University of Zurich. — bron: Quartz (27/7/2016)

Uiteraard kunnen trollen en pestkoppen gebruik maken van anonimiteit. Maar even goed kunnen ze hun eigen naam gebruiken. Aan het gedrag zelf zal dit weinig veranderen, zo blijkt uit het onderzoek. Conclusie (de onze dan): online uitlatingen of gedragingen die niet door de beugel kunnen, zijn geen argument om het gebruik van echte namen verplicht te maken.

De mogelijkheid om anoniem te blijven, biedt daarentegen wel een aantal garanties. Het biedt de mogelijkheid om zonder angst voor vergelding de autoriteiten in twijfel te trekken en kan zelfs tot positieve veranderingen leiden, zoals bijvoorbeeld tijdens de Arabische Lente het geval was. Anonimiteit maakt het ook mogelijk om nieuwe onderwerpen te verkennen, nieuwe dingen te leren en zich bij nieuwe gemeenschappen aan te sluiten, zonder de “bagage” van het verleden en zonder zich ongewild te moeten bloot geven. Anonimiteit betekent dat je in dat geval zelf de controle over je identiteit hebt en niet iemand anders. Je kan er ook mee ontsnappen aan de verzamelwoede en de controledwang van overheden en bedrijven. Redenen genoeg dus om de mogelijkheid om anoniem te blijven niet verloren te laten gaan en te blijven koesteren.