We pikken nog eens de draad terug op van onze weekendbijlage, met een paar markante berichten van de afgelopen week of weken. Her en der van het wereldwijde web geplukt, om u een plezier te doen …
Heb je meer suggesties? Voeg ze hieronder toe in de comments.
Het goede nieuws
- In Oostenrijk is ngo epicenter.works er in geslaagd om verregaande surveillance wetgeving tegen te houden. EDRi zet een paar zaken op een rijtje van wat we kunnen leren uit dit succesverhaal.
- En in Nederland komt er zo goed als zeker een referendum over de Sleepwet. Met de nieuwe wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten kunnen de Nederlandse geheime diensten op grote schaal de communicatie van elke burger tappen, ook al vormen die geen enkele bedreiging.
Een must read
- Corporate Surveillance in Everyday Life. Cracked Labs presenteerde een lijvig rapport over de manier waarop een paar duizend bedrijven de levens van miljoenen mensen monitoren, analyseren en beïnvloeden. Wie zijn de hoofdrolspelers in de wereld van online tracking? Wat kunnen ze opmaken uit onze aankopen, telefoongesprekken, online zoekopdrachten en Facebook likes? Hoe verzamelen, verhandelen en gebruiken online platformen, tech bedrijven en datahandelaars onze persoonlijke data?
Je kan het rapport integraal online lezen (hier een samenvatting) of downloaden als pdf.
Wolfie Christl, auteur van het rapport, schreef eerder ook het boek Networks of control over hetzelfde thema.
En verder …
- Google wants to run cities without being elected. don’t let it. In Toronto heeft Alphabet – moederbedrijf van Google – toestemming gekregen om een ganse wijk te herontwikkelen. Het bedrijf kan er haar eigen “urban living laboratory” van maken en experimenteren met de manier waarop allerlei zogenaamd slimme technologieën het gedrag beïnvloeden. The Guardian legt uit waarom dit geen goed idee is.
- The recent catastrophic Wi-Fi vulnerability was in plain sight for 13 years behind a corporate paywall. Krack, het WPA2 wifi-lek dat door KULeuven-onderzoeker Mathy Vanhoef wereldkundig werd gemaakt, is al lang en breed besproken (en in veel gevallen ook gepatcht, hopen we toch). Rick Falkvinge bekijkt het van een andere kant.
“WPA2 was based on IEEE standards, which are locked up behind subscription fees that are so steep that open source activists and coders are just locked out from looking at them. This, in turn, meant that this vulnerability was in plain sight for anybody who could afford to look at it for almost a decade and a half.” - British government announces 15 years in prison for reading banned literature. Nogmaals Rick Falkvinge, dit keer over de plannen van de Britse regering om op het bekijken van verboden video’s op internet een celstraf van 15 jaar te zetten.