Binnen vijf jaar moeten alle nieuwe auto’s van Europa standaard met allerhande veiligheidssystemen zijn uitgerust, zoals een intelligente snelheidsassistent, een autonome noodrem, rijstrookassistentie, vermoeidheidsdetectie en achteruitrijbeveiliging. Eveneens verplicht: een zwarte doos die de werking van al die snufjes én het volledige rijgedrag vastlegt. Het is het begin van ‘permanente trajectcontrole’ van elke wagen.
De ‘event data recorder’ (EDR) zoals de zwarte doos officieel heet, registreert zowat alles: snelheid, acceleratie, locatie, remintensiteit, stuurbewegingen, … Meer dan voldoende gegevens om te weten wie, waar, wanneer, hoe snel rijdt. Vaarwel trajectcontroles? Als we specialisten mogen geloven, zal het zo’n vaart (nog) niet lopen. “Het toestel zal tijdens het rijden wel gegevens verzamelen, maar verzendt deze niet”, zegt de woordvoerder van verkeerscentrum Vias. “Ook alleen de gegevens van de laatste 20 seconden voorafgaand aan een ongeval worden bijgehouden, zodat de oorzaak ervan achterhaald kan worden – dé reden van de zwarte doos. Het is ook nog niet uitgemaakt aan wie de verzamelde gegevens zullen behoren: de bestuurder of autoconstructeur. De overheid zal het wellicht niet worden. Die zal de data wel kunnen opvragen voor de reconstructie van dodelijke of zeer ernstige ongevallen.”
Permanente controle
Ook al is het technisch perfect mogelijk: al die snufjes zullen de flits-, traject- en andere verkeerscontroles nog niet meteen vervangen. Maar zo’n ‘permanente trajectcontrole’ zal er volgens Joost Kaesemans van automobielfederatie Febiac vroeg of laat wel komen. “Ook voor de berekening van de kilometerheffing kan het systeem worden gebruikt.”
Ook eCall, dat in nood automatisch de hulpdiensten belt en hen de gps-locatie doorgeeft, biedt die mogelijkheid. “Maar aan zulke toepassingen zal nog een hele discussie over privacy vooraf moeten gaan.” De wetgeving over de nieuwe verplichte veiligheidssystemen moet in mei 2022 van kracht worden voor nieuw ontwikkelde modellen. Twee jaar later moeten alle voertuigen die nog van de band rollen ze aan boord hebben.
Bron: Het Laatste Nieuws, 28/3/2019