Over de hele wereld nemen overheden vergaande maatregelen om corona onder de duim te krijgen. Daarbij wordt de inzet van digitale middelen als drones, camera’s, gezondheidsapps en telecomdata niet geschuwd. Ook in Nederland. Privacybaas Aleid Wolfsen van de Autoriteit Persoonsgegevens houdt het scherp in de gaten. “Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk dat wat er gebeurt.”
Maakt u zich, als baas van de privacywaakhond, zorgen over de coronamaatregelen?
Aleid Wolfsen: “Het is bijzonder en historisch wat we nu meemaken. Wat ik mooi vind, is hoe de meeste mensen zich verrassend snel naar de nieuwe omstandigheden zetten. Maatregelen worden breed gedragen en dat is fantastisch. Tegelijkertijd is het logisch dat we nadenken over de gevolgen, zoals tracking van mensen. De grote kunst is om balans te houden tussen privacynormen en de veranderende omstandigheden.”
U zegt verrassend, maar is het ook niet zorgwekkend hoe makkelijk mensen meegaan in die stroom?
“De neiging die de meesten van ons hebben, is om de kwetsbaren en ouderen te beschermen. Je ziet dat mensen heel bereidwillig zijn en dat zij hun bedrijf ten dienste willen staan. Tegelijkertijd moeten we niet naïef of onnadenkend zijn.”
Wat dan wel?
“Juist nu moeten we extra scherp zijn. Blijf de baas over je eigen gegevens. Als de crisis straks achter de rug is, kun je tegen je werkgever zeggen: ‘Dit heb ik onder die omstandigheden met je gedeeld, maar ik wil dat die info niet opgeslagen of gebruikt wordt’. Zoiets als het recht op Google om vergeten te worden. Ik kan iedereen aanraden om straks terug te kijken en te zien of je niet teveel gegevens hebt gedeeld. De kernwaarde is: jij bent de beheerder.”
“Het paradoxale is dat we heel nobel en goed meedenken over vrijwillig thuisblijven, maar tegelijkertijd ook grip moeten houden op onze privacygegevens. Daar moeten we alert en scherp op zijn. Fantastisch aan de ene kant wat technologie ons brengt, maar aan de andere kant is het levensgevaarlijk wat er gebeurt. Het zijn twee uitersten en die zijn nog nooit zo dicht bij elkaar geweest als nu.”