Met de Big Brother Awards worden telkens de grootste privacyschenders van het afgelopen jaar te kijk gezet. De prijzen worden uitgereikt door een jury van privacy-experts en door het publiek. De BBA worden georganiseerd door de Liga voor Mensenrechten en van bij het begin was datapanik nauw betrokken bij de Big Brother Awards.
Big Brother Awards 2012
BBA 2012 - Politiezone Westkust, Mobib, slimme meters en een Winston Award
Big Brother zit overal! Heel wat instellingen, personen of organisaties nemen het niet zo nauw met onze privacy.
De Liga voor Mensenrechten en la Ligue des Droits de l’Homme sloegen de handen in elkaar in hun strijd tegen de hedendaagse Big Brother-cultuur! Ze organiseerden in samenwerking met het Vlaams-Nederlands Huis deBuren en de Vrije Universiteit Brussel en met de steun van datapanik de tweede editie van de Big Brother Awards. De uitreiking van de Big Brother Awards vond plaats in de Hallen van Schaarbeek op 26 januari 2012.
Het grote publiek kon gedurende 7 weken haar stem uitbrengen op 9 privacyschenders. Met meer dan 20% van het stemtotaal leverde de publieksprijs alvast een overtuigende winnaar op. Al iwa het woord ‘verliezer’ hier misschien beter op zijn plaats, want er kleeft toch een bedenkelijke eer aan het winnen van een Big Brother Award. Slechts 1 troost kunnen wij hem/haar bieden: de publiekswinnaar is niet alleen! Een jury van experten koos ook 3 organisaties die het volgens hen niet zo nauw namen met de privacy van de burgers. Dat er meer dan 1 award kon worden uitgereikt toonde alvast de grote schaal waarop privacy-inbreuken nog dagelijks plaatsvinden. Hoog tijd dus om Big Brother op te voeren om de schenders aan de kaak te stellen. Privacy-experten uit binnen- en buitenland verenigden zich voor een show zonder glitter en glamour. Maar wel eentje die stemde tot nadenken!
De juryprijzen
De jury selecteerde 3 winnaars, binnen 3 categorieën.
In de categorie Bedrijven wint de Mobib-kaart van MIVB/STIB de award omdat de vervoerskaart vragen doet rijzen met betrekking tot de veiligheid van de persoonlijke gegevens op de kaart en de anonimiteit van de reiziger.
In de categorie Media en Technologie is de geplande invoering van slimme energiemeters tot winnaar verkozen. De slimme meters voldoen, in hun huidige vorm, niet aan de eisen van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens met betrekking tot de eerbiediging van het privéleven en werpt eveneens vragen op m.b.t. de veiligheid van de opgeslagen gegevens.
In de categorie Overheid wint de Politiezone Westkust de award voor het VIP project dat zich richt tegen hangjongeren in de kustgemeenten en de disproportionele toename van bewakingscamera’s.
De publieksprijs
De Politiezone Westkust mag – met 1.470 van de meer dan 5.000 stemmen – ook de publieksprijs in ontvangst nemen. Drie redenen om de awards aan Politiezone Westkust toe te kennen zijn:
- de basis van onze rechtstaat wordt omgekeerd: iedereen is schuldig tot het tegendeel is bewezen
- de maatregelen zijn niet in verhouding met het recht op privacy
- veiligheid mag niet primeren op vrijheid
Korpschef Paelinck is de prijs niet persoonlijk in ontvangst komen nemen maar stuurde volgende reactie: “Ik ben wel tevreden met de award omdat ik altijd wil winnen… Ik vraag u dan ook beleefd om de award te willen opsturen. Die zal zeker een plaatsje krijgen in mijn kabinet. De discussie rond recht op veiligheid van de burger of recht op privacy van de crimineel is niet te voeren. Dit betreft een ideologische aangelegenheid tussen links en rechts. Als professional kan ik me daar niet mee inlaten. Als overheid bieden we een maximum van veiligheid aan de burger met een maximum aan garanties voor de privacy. We worden daarop toegezien door de eigen controledienst; door administratieve overheid, de inspectiediensten en justitie. We zijn gehouden aan een camerawet en een privacywet. Het is nog altijd niet de politiediensten die de wetten stemmen.”
De Winston Award
Een persoon of organisatie die zich inzet ter bescherming van de privacy van de burgers verdiende de Winston Award. De Winston Award werd uitgereikt aan het project Yoogle!, van Constant vzw, een online-spel van Web 2.0, waarmee gebruikers spelenderwijs een kijkje kunnen nemen achter de schermen van gegevensverzameling vanuit het opzicht van verschillende actoren in de markt van persoonsgegevens.
Dit waren de genomineerden
- Blacklists
- Bodyscanners
- MOBIB
- Online behavioural advertising
- Politie Westkust
- Riooljournalistiek
- Slimme meters
- Spyware
- Telemarketing
De winnaars van de vorige edities
2017 – “Big Brother ís watching us”
ANPR / Slimme camera’s (Publieksprijs)
State hacking (Juryprijs)
Meer over de editie 2017
2016 – “The devil is in the default”
Facebook wint de juryprijs én de publieksprijs.
Meer over de editie 2016
2015 – Safety first
De winnaar van de Publieksprijs 2015 was de gulzige app. De winnaar van de Juryprijs 2015 was het systematisch screenen van leerlingen door scholen.
Meer over de winnaars van 2015
2014
Publieksprijs: voormalig procureur-generaal Yves Liégeois
Juryprijs: uw smartphone
Lifetime Achievement Award: NSA
Meer over de winnaars van 2014
2013
Big Brother op de werkvloer (Publieksprijs). ANPR – automatische nummerplaatherkenning (Juryprijs)
Meer over de winnaars van 2013
2012
Publieksprijs: Politiezone Westkust Juryprijzen: Mobib-kaart van MIVB/STIB – Slimme energiemeters – Politiezone Westkust
Meer over de winnaars van 2012
2010
Dataretentierichtlijn
Meer over de winnaar van 2010