Het centrum van Gent wordt een half jaar lang onder camerabewaking geplaatst. Burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) heeft beslist dat de lokale politie zes maanden lang een hele reeks drukke plaatsen in de gaten te houden. De beslissing moet nog door de gemeenteraad worden goedgekeurd, maar de camera’s zullen er in principe van 1 mei tot eind oktober mogen staan of hangen. Ze zullen worden geïnstalleerd op drukke plaatsen zoals de Graslei, Korenmarkt, Vrijdagmarkt en Vlasmarkt. Daar bevinden zich nu geen camera’s. In de praktijk zal de politie op die manier niet alleen de straten en pleinen maar ook heel wat horeca-terrassen in de gaten kunnen houden.
Gent was lange tijd een van de centrumsteden met relatief weinig camera’s. Open VLD, de partij van burgemeester De Clercq, was tot voor een paar jaar nog gekant tegen het invoeren ervan. In hun verkiezingsprogramma van 2018 verklaarden de liberalen te ‘passen (…) voor een samenleving waarin iedereen voortdurend wordt bespied door de overheid’. Mooie woorden, die duidelijk vloeken met wat de partij in realiteit doet. Camera’s werden eerst nog schoorvoetend toegelaten in de prostitutie- en de studentenbuurt. Daarna kon het ook tijdelijk tijdens evenementen als de Gentse Feesten en de kerstmarkt. Maar met de invoering van het circulatieplan en daarna de lage-emissiezone ging het aantal camera’s ook in Gent fors de hoogte in. Nu komt dus – onder het mom van ‘crowd control’ en naleving van de coronamaatregelen – het hele stadscentrum onder camerabewaking.
Dat die camera’s meteen een half jaar mogen blijven, doet ook weinig goeds voorspellen voor de toekomst. Ook een terugblik naar vorig jaar, toen de politie van juli tot oktober camera’s mocht ophangen op een tiental plaatsen in Gent-centrum, is weinig opbeurend. Van de ongeveer veertig keren dat de politie tijdens de zomer beelden gebruikte voor onderzoek, ging het in meer dan de helft van de gevallen niet om ‘crowd control’ maar om diefstal, vandalisme en openbare dronkenschap. Nochtans was ook toen ‘crowd control’ het argument om de camera’s te plaatsen.
Bron: De Standaard