Nieuwe cijfers van de Nationale Bank van België (NBB) tonen aan dat er in België meer cash in omloop is dan ooit tevoren. Eind vorig jaar ging het om een bedrag van 48,8 miljard euro, bijna een verdubbeling tegenover dezelfde periode tien jaar geleden. Voor iedere Belg is zo gemiddeld 4.200 euro aan munten of bankbiljetten in omloop.
Nochtans voorspellen experts al sedert het begin van de eeuw dat contant geld snel zou verdwijnen, zijn er vandaag meer mogelijkheden dan ooit om elektronisch betalen en zijn sinds 2011 de helft van de bankautomaten uit het straatbeeld verdwenen.
In De Morgen duikt het gekende rijtje clichés op als mogelijke verklaring waarom mensen blijven vasthouden aan contant geld: een florerende zwarte economie, digitale ongeletterdheid, schrik voor nieuwe crisissen, wantrouwen tegenover banken. Het zal allemaal wel een rol spelen. Maar wat zeker niet mag ontbreken als belangrijke factor in het debat rond contant geld, is privacy.
Terwijl verschillende financiële experts geloven dat een volledig gedigitaliseerde economie de strijd tegen fraude en andere vormen van criminaliteit kan vergemakkelijken, wijzen sceptici erop dat die traceerbaarheid ook misbruikt kan worden. Banken voerden al experimenten uit waarbij ze betaalgegevens van klanten gebruikten voor gepersonaliseerde advertenties, en dankzij een wetswijziging kreeg de fiscus toelating om de saldi op alle bank- en betaalrekeningen te zien. Geldexpert Pascal Paepen begrijpt dat daar bezorgdheid over heerst, omdat de overheid zich tijdens de pandemie sowieso ‘meer autoritair’ gedroeg. De vrees om gevolgd te worden en bestraft te worden voor bepaalde keuzes, neemt daardoor toe. “MR-voorzitter George-Louis Bouchez legde onlangs het voorstel voor een basisinkomen op tafel, maar dat zou dan slechts voor zaken als gezond voedsel gebruikt mogen worden. Mensen willen die totale controle van de consumptie niet”, zegt Paepen.
Bron: De Morgen