In de povincie Limburg staan en hangen maar liefst 1.500 camera’s, zo blijkt uit onderzoek van Het Belang van Limburg. De enkele camera’s van tien jaar geleden zijn inmiddels uitgegroeid tot een cameraschild: van lokale bewakingscamera’s (eufemistisch herdoopt in “overlastcamera’s”) tot zogenaamd “slimme” ANPR-camera’s.
“Overlastcamera’s”
De meest voorkomende camera in Limburg is de bewakingscamera. Er hangen vandaag 1.200 zogenaamde “overlastcamera’s” in 32 gemeenten. Nog negen gemeenten (Ham, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Heusden-Zolder, Kortessem, Peer, Pelt, Voeren en Wellen) zijn bezig met de aankoop van camera’s of huren camera’s wanneer er overlast is. Kortom, in vrijwel elke Limburgse gemeente hangen camera’s, de kleinste gemeente Herstappe is de uitzondering.
Sint-Truiden was een van de Limburgse pioniers. Daar begonnen ze in 2010 met de uitbouw van een netwerk. De Limburgse koplopers in camerabewaking zijn Hasselt en Genk, zij zijn er tien jaar geleden mee gestart. Hasselt beschikt over 276 vaste camera’s. Het netwerk wordt nog verder uitgebreid met 8 extra camera’s in park Kapermolen, 17 in de binnenstad en nog 4 in Quartier Bleu en de Heilig Hartwijk. De aankoop van 12 mobiele camera’s is voorzien. Genk heeft een netwerk van 300 camera’s: 200 voor de beveiliging van de stedelijke infrastructuur en 100 “overlastcamera’s”.
Voor de technologie, software en ondersteuning kunnen de gemeenten samenwerken met s-Lim (smart region Limburg). s-Lim installeert de camera’s, beheert de toestellen en beveiligt de beelden. De gemeente blijft eigenaar van de camerabeelden en bepaalt wie ze mag bekijken. Alle beelden worden 30 dagen bewaard in een datacenter in Hasselt. Enkel gemachtigde personen hebben toegang: een GAS-ambtenaar, een lokale agent of de federale politie. Elke toegang tot het datacenter wordt geregistreerd. Houthalen-Helchteren, Alken, Sint-Truiden, Beringen, Heers, Dilsen-Stokkem, Lommel, Genk, Tongeren, Bilzen en Pelt zijn aangesloten op het systeem. Voor Bocholt, Maaseik, Tessenderlo en Hamont-Achel zijn offertes opgemaakt.
Tussen haakjes, elke bewakingscamera kost de gemeente een paar duizend euro, maar dit is slechts een derde van de totale kostprijs. Vooral het beheer – beveiliging en onderhoud – van het cameranetwerk is duur.
ANPR-camera’s
Limburg telt ook 302 ANPR-camera’s. In 2010 riep toenmalig gouverneur Herman Reynders de politiekorpsen op om de provinciegrenzen af te dekken met slimme camera’s. Maar enkel de politiezone Lanaken-Maasmechelen zette de grens met Nederland onder camerabewaking. In 2014 kocht gouverneur Reynders dan maar met provinciegeld enkele ANPR-camera’s voor de E314 in Halen. Nadien kwamen er nog meer camera’s op de snelwegen, via het Agentschap Wegen en Verkeer. Stilaan raakten de politiekorpsen overtuigd en intussen wordt Limburg bewaakt door een uitgebreid netwerk van 302 ANPR-camera’s. Die camera’s staan op 146 locaties: aan de provinciegrenzen, op drukke doorgangswegen en aan de belangrijke op- en afritten van de snelwegen E313 en E314. Vanuit de provinciale noodcentrale 101 in Hasselt kunnen alle ANPR-camera’s in Limburg worden uitgelezen. Daar bemannen twee politiemensen dag en nacht het RTIC, het Real Time Intelligence Center. Limburg heeft ook aansluiting op het nationale systeem en er wordt samengewerkt met Nederland.
Bron: hbvl.be