Ranst – Rumst

Ranst

Ravels

Retie

Riemst

Politiezone 5381 Bilzen/Hoeselt/Riemst
De Politiezone beschikt onder meer over een mobiele camera met nummerplaatherkenning en bodycams.

  • mei 2018 – de Politiezone beschikt over ANPR-camera’s
    in Bilzen (Tongersestraat (Rondpunt Gulf), Aldenbiesensingel (tussen Afrit Dats en karting), Zutendaalweg (rondpunt Taunuslaan)
    in Hoeselt: Bilzersteenweg (Afrit 31)
    in Riemst: Grenadiersweg (Brug Kanne), Maastrichtesteenweg (Brug Vroenhoven), Tongersesteenweg (Afrit 32), Visésteenweg (Zichen-Zussen-Bolder), Bitsingerweg (Pleintje Val-Meer)

Rijkevorsel

  • 30/09/2013 – In het dorpscentrum hangen camera’s ter hoogte van frituur Den Toren en de sacristie naast de kerk.

Roeselare

Politiezone RIHO (Hooglede, Izegem, Roeselare)

  • Juni 2011 – Volgens officiële cijfers staan er 30 bewakingscamera’s op grondgebied Roeselare.
    Onder meer camera’s op de Grote Markt, aan het Infocentrum in de Zuidstraat, op de gevel van het wielermuseum aan het Polenplein, op het Alfons Blommeplein (Delaerestraat en de Sint-Alfonsusstraat), aan het Klein Seminarie in de Zuidstraat en op de hoek van de Iepersestraat en Verwerijstraat. De camera op het dak van het vroegere politiehoofdcommissariaat houdt de Botermarkt en het begin van de Leenstraat in het oog.
  • 2011/2012: “proefproject met intelligente camera’s die zelf inzoomen op verdachte mensen, en die ook linken maken met de databank van de politie”.
    Dixit burgemeester Luc Martens: “Het is niet zo dat de feiten zijn toegenomen, integendeel, maar het zijn kwetsbare zones. Het zijn zones waar vooral in het weekend flink wordt uitgegaan en waar mensen wel eens boven hun theewater zijn. Het zijn ook straten waar mensen dwalen. Men start in de ene straat om aan de andere kant van het centrum te eindigen.” Que? (bron: Krant van West-Vlaanderen 16/06/2011)
  • Mei 2012 – om sluikstorten te ontmoedigen, komt er aan de twee glasbollen op de Onze-Lieve-Vrouwemarkt een verplaatsbare bewakingscamera (mei 2012).
  • 18/09/2013 – In het centrum van Roeselare staan camera’s op de Grote Markt, de Botermarkt, het Polenplein, het Alfons Blommeplein en in de Zuidstraat, Kleine Ieperstraat en de Verwerijstraat. De gemeente wil nu ook camera’s installeren aan het station en aan de Munt en in de Ooststraat.
  • 10/12/2014 – Roeselare investeert 600.000 euro in bewakingscamera’s. Het gaat onder meer om camera’s aan het nieuwe station en de uitgaansbuurt, die de komende vier jaar worden geïnstalleerd. In totaal zullen er tegen eind 2018 zo’n 60 camera’s hangen, zes keer meer dan nu.
  • 21/5/2016 – De stad is volop bezig met de installatie van dertien extra bewakingscamera’s op en rond het Stationsplein. Drie vaste camera’s komen aan het begin van de Ooststraat, twee op het einde van de Gasstraat, eentje aan het begin van de Ardooisesteenweg en een in de Sint-Hubrechtsstraat. Dan nog eentje in de Sint-Amandsstraat aan de poort van vishandel Neptunus en een op de gevel van diezelfde handelszaak. Bewegende camera’s komen in de Beversesteenweg, op het busplein en op het Stationsplein zelf. Deze camera’s komen bovenop de zes camera’s die vandaag al de fietsstallingen naast het busstation en het viaduct onder de Ardooisesteenweg bewaken. Er zijn ook twee camera’s geïnstalleerd om de verzinkbare paaltjes te controleren die de toegang tot het Stationsplein regelen. Daarnaast is er de ANPR-camera met nummerplaatherkenning.
  • 26/06/2018 – Het centrum van Roeselare wordt voortaan in de gaten gehouden door nog eens 25 bewakingscamera’s extra. 15 jaar na de plaatsing van de allereerste camera komt het totale aantal op openbaar domein zo op 90 stuks.De nieuwe locaties die voortaan ook onder toezicht staan, zijn het de Coninckplein, het skatepark op de TRAX-site, de Ooststraat, het kruispunt van de Zuidstraat, het Hof van ’t Henneken, de Rumbeeksesteenweg en de Rijselstraat, het fietspad langs KOERS en bijkomende dekking van het Stationsplein. De stad stelde hiervoor 125.000 euro ter beschikking van de politiezone. De beelden worden live verstuurd naar de meldkamer van politiezone Riho waar ze een maand bewaard worden. Ze worden permanent 24 op 24 en zeven op zeven bekeken.
    Met de plaatsing van de 25 extra camera’s is het huidige cameraplan grotendeels gerealiseerd. Daarbij steeg het aantal camera’s van 8 in 2014 naar 90 nu. De allereerste bewakingscamera verscheen trouwens al in 2003 in Roeselare, bovenop het politiekantoor op de Botermarkt. Maar ook in de toekomst komen er wellicht nog camera’s bij. Concrete locaties zijn er nog niet. Wellicht komt er een nieuw cameraplan dat het bestaande netwerk verfijnt.
  • 24/04/2019 – Afvalintercommunale Mirom Roeselare zet sinds vorig jaar camera’s in om de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten aan te gaan.
  • 25/08/2020 – Stad Roeselare installeert nieuwe camera’s op het kruispunt van de Diksmuidsesteenweg, Wallenstraat en Albrecht Rodenbachstraat. Op deze locaties staan nu drie camera’s met een vaste kijkhoek en een beweegbare camera. Verder ook camerabewaking in het stadspark, tussen Diksmuidsesteenweg en Weststraat en in het Noordhof.
    In enkele jaren tijd heeft de stad intussen 118 camera’s geïnstalleerd.
  • 05/03/2021 – Op de hoek van de Meensesteenweg en de Iepersestraat in Roeselare plant de politie van de zone Riho twee extra bewakingscamera’s. Eén camera zal 360 graden rond kunnen draaien, de andere zal de aansluiting van de Iepersestraat richting Zuidstraat en de Meensesteenweg in beeld brengen. De extra camera’s maken deel uit van het cameraplan om het cameraschild in de stad en de politiezone te sluiten.
    Door de werken aan het stadhuis van Roeselare moeten vijf camera’s die aan de gevel van het gebouw zijn bevestigd, verplaatst worden. De 360 gradencamera in de Zuidstraat zal op een paal bevestigd worden, en die op de hoek van de Paterstraat en Botermarkt krijgt een nieuwe plek aan de gevel van het Klein Seminarie. Twee vaste camera’s worden verplaatst naar de doorgang tussen het Polenplein en de Botermarkt, een derde naar de hoek van de Grote Markt en de Nonnenstraat, waar ook al een 360 graden camera hangt.
  • 27/10/2023 – Politiezone RIHO neemt een nieuw voertuig met ingebouwde ANPR camera’s in gebruik.

Ronse

  • 19/12/2005 – Er komt een vaste en een mobiele bewakingscamera op de Grote Markt.  Er is ook een akkoord met de NMBS voor camera op het stationsgebouw. Aan de Maghermanlaan komt een camera tegen sluikstorters.
  • 29/4/2006 – Het stadsbestuur plant bijkomende camera’s in uitgaansbuurten: Kleine Markt, parking van Delhaize en de stationsbuurt. Camerabewaking is er reeds op de Grote Markt.
  • 30/06/2010 – In het stadscentrum hangen er bewakingscamera’s op de Grote Markt, de Kleine Markt, op het Aimé Delhayeplein, in de sportzone en op Stationsplein. Plannen voor camera’s op de Grote Markt, aan de Hospitaalstraat en op de drie toegangswegen naar de Grote Markt.
  • 22/12/2011 – Het gemeentebestuur kondigt aan dat de Grote Markt, de Kleine Markt en de omgeving van het station in 2012 uitgerust worden met een hoogtechnologisch volautomatisch camerabewakingssysteem. Er komen twee soorten camera’s: overzichts- en identificatiecamera’s. De ene soort geven een algemeen beeld van wat zich op de Grote Markt, de Kleine Markt en in de stationsomgeving afspeelt. De andere soort is opgesteld aan de toegangsstraten. Zij nemen een scherpe foto van iedereen die voorbijkomt. Ook alle nummerplaten van auto’s kunnen ermee worden geregistreerd. Kostprijs 40.000 euro. Ook de oude camera’s blijven dienst doen en de bestaande camera’s van de NMBS worden geïntegreerd in het nieuwe systeem.
  • 16/11/2012 – Vanaf begin december zullen 21 bijkomende bewakingscamera’s actief zijn, samen met de 5 huidige camera’s die door de gemeente beheerd worden. Ze worden vooral in de uitgaansbuurten en in hartje Ronse ingezet. Ze moeten ook De Stadstuin bewaken, het nieuwe stadspark. Het kostenplaatje is intussen opgelopen tot 80.000 euro.
  • 07/12/2012 – De stadskom is voortaan een camerazone. Op alle agglomeratieborden langs de invalswegen naar Ronse werden de erkende borden met pictogram en opschrift aangebracht. De borden zijn aangebracht naar aanleiding van de installatie van 21 bijkomende bewakingscamera’s in het stadscentrum. Die camera’s zijn vanaf half december operationeel. Ze nemen winkelstraten, marktpleinen, openbare parkings, parken en plantsoenen in het vizier.
    Opmerkelijke quote – “Waar bewakingscamera’s hangen, hoeven de mensen niet precies te weten, als ze maar weten dat ze er zijn. De borden ontslaan ons van de verplichting om overal waar er een camera hangt, een pictogram te plaatsen. Dat geldt ook als we in de toekomst bijkomende bewakingscamera’s plaatsen. We vermijden een wildgroei van borden.” Dixit hoofdcommissaris Roland Schiettecatte van de politiezone Ronse.
    Wij zouden liever zien dat de wildgroei aan bewakingscamera’s vermeden wordt. Het blijft toch een bizarre redenering. Hoe ver zou je die redenering dan kunnen doortrekken? Zet je de borden dan aan elke gemeentegrens? Of nog makkelijker, op de plekken waar je het land binnenkomt? Wij dachten dat de pictogrammen bedoeld waren om duidelijk te maken waar de camera’s hangen, niet gewoon om mee te delen dat ze “ergens” hangen. Want op deze manier hol je de camerawet nog wat verder uit en hebben de bordjes al helemaal geen zin meer.
  • Verder ook camera’s aan de parking van warenhuis Delhaize; plus mobiele camera’s.
  • 7/9/2016 – De stad overweegt camerabewaking in stadsuitbreidingsproject De Stadstuin.
  • 25/01/2017 – De Ronsese politiechef Patrick Boel stapt naar het stadsbestuur met het voorstel om in de taalgrensstad nog meer bewakingscamera’s te plaatsen. Er hangen in Ronse momenteel 25 politiecamera’s, onder meer op de Grote en Kleine Markt, het Delhayeplein en in de stationsbuurt. Ook bezoekers van het voetbalstadion worden gefilmd. De politiechef wil nu ook ANPR-camera’s aan de invalswegen naar Ronse.
  • 8/3/2017 – In de inkomhal en rond het gebouw van CC De Ververij in de Wolvenstraat komen er dertien bewakingscamera’s.
  • 06/08/2019 – Het college van burgemeester en schepenen heeft beslist dat er vijf extra ANPR-camera’s komen. De stad laat ze plaatsen op de invalswegen Leuzesesteenweg, Elzeelsesteenweg, Ninoofsesteenweg, Doorniksesteenweg en ter hoogte van de Klijpe. Ronse had al één ANPR-camera, in samenwerking met de politiezone Vlaamse Ardennen is die geïnstalleerd ter hoogte van Heynsdaele. De politiezone Vlaamse Ardennen stelde ook voor om op het kruispunt Zandstraat – Kruisstraat nog een camera te plaatsen, maar daar is de gemeente niet op ingegaan. Er staat al een camera op de N60 net buiten het grondgebied van Ronse en het verkeer komende van Berchem wordt ook gecontroleerd. Het lijkt ons dan weinig zinvol om een kilometer verder nog een camera te plaatsen. Het is tenslotte een dure investering, we betalen nu zo’n 180.000 euro. De camera’s moeten tegen het einde van het jaar geïnstalleerd zijn.

Roosdaal

  • 04/06/2020 – Ternat, Affligem, Roosdaal, Liedekerke en de politiezone TARL kopen gezamenlijk drie camera’s aan die verplaatst kunnen worden. Het reglement daaromtrent zou in juni klaar moeten zijn, de camera’s vanaf de zomer in gebruik. Op gekende hotspots zullen beugels voorzien worden zodat de camera’s er snel opgehangen kunnen worden, bijvoorbeeld het centrum van Liedekerke of het park van Kruikenburg in Ternat.

Rotselaar

Rumst