Zandhoven – Zonnebeke

Zandhoven

Zaventem

incl. Nossegem, Sint-Stevens-Woluwe en Sterrebeek

  • 24/04/2018 – Het schepencollege van Zaventem koopt vier mobiele camera’s en een verplaatsbare paal aan. Daarmee wil men “sluikstorten, vandalisme en groepsbijeenkomsten die uit de hand dreigen te lopen” aanpakken. Verwacht wordt dat de camera’s eind mei inzetbaar zullen zijn. Op elke invalsweg naar de gemeente komt er een bordje dat duidelijk maakt dat er camerabewaking is, hoeven we dergelijke bordjes niet telkens te verplaatsen wanneer de camera’s van plaats verwisselen. De aankoop kost de gemeente 36.000 euro.
  • 28/12/2023 – De gemeente voorziet in 2014 een bedrag van 450.000 euro voor de aankoop van 6 ANPR-camera’s.
  • 03/09/2024 – Zaventem heeft nieuwe ANPR-camera’s geplaatst in de strijd tegen sluipverkeer. De proefperiodes in de zones Van Espenlaan en Guldendelle in Nossegem en Pastoor Vandereyckenlaan in Sterrebeek gaan in oktober van start. De camera’s worden in november volledig operationeel.
    Sinds mei staan er ook ANPR-camera’s in de zone Kleine Daalstraat en Molenbergdreef.
  • Stand van zaken ANPR in Zaventem eind 2024. ANPR-camera’s aan het begin en het einde van de Kleine Daalstraat en aan het begin van de Molenbergdreef (Zaventem), aan het begin en het einde van de Van Espenlaan en Guldendelle (Nossegem), aan het begin en het einde van de J. B. Devlemincklaan (Zaventem), aan het begin en het einde van de Pastoor Vandereyckenlaan (Sterrebeek).
    Een verzinkbare paal in het midden van de Kleinenbergstraat (Sint-Stevens-Woluwe) wordt in het najaar van 2024 vervangen door een ANPR-camera.

Zedelgem

(incl. Aartrijke, Loppem, Veldegem)

  • 21/09/2012 – De gemeente Oostkamp plaatst camerabewaking op het kruispunt aan de op- en afrit van de E403 met de Zedelgemsestraat, richting Ruddervoorde. De gemeente Zedelgem kan een tweede camera plaatsen op dit kruispunt aan de kant van Zedelgem. Momenteel staat er een bewakingscamera met nummerplaatherkenning en een overzichtscamera ter hoogte van het Europaplein. Deze is gericht op het verkeer richting centrum.
  • 10/3/2017 – In 2014 kocht de gemeente een vaste verplaatsbare camera aan om zwerfvuil aan te pakken. Die wordt op een twintigtal locaties ingezet om sluikstorters te registreren. Bedoeling is om met meer camera’s nog meer in te zetten op de zogenaamde zwerfvuilgevoelige plaatsen. De camera wordt door pictogrammen aangegeven, maar de camera zelf is onherkenbaar.
  • 24/02/2024 – Wegen en Verkeer installeert op zeven plaatsen in West-Vlaanderen binnenkort trajectcontroles, telkens in beide richtingen. In de meeste gevallen was die trajectcontrole al goedgekeurd, maar liet de installatie op zich wachten.
    De nieuwe trajectcontroles die binnenkort aangaan, komen op de grens van Waregem met Kruishoutem (Kruishoutemseweg), tussen Meulebeke en Tielt (Tielstraat) en in Diksmuide (Renardstraat en Oostendestraat), Ichtegem (Diksmuidebaan), Zedelgem (Steenbruggestraat), Jabbeke (Gistelsesteenweg) en Oostkamp (Gaston Roelandtsstraat).

Zeebrugge (haven)

Politiezone Brugge
Zeebrugge is een deelgemeente van Brugge, maar wordt hier apart geplaatst omwille van de haven.

  • 12/10/2007 – Het bestuur van de Zeebrugse haven (MBZ) zal in de komende twee jaar dertig tot veertig camera’s installeren in het hele havengebied.
  • 12/09/2018 – Vanaf oktober komen er 12 extra politieagenten voor interventies om mensensmokkelaars en transmigranten op te pakken. Er komen ook meer bewakingscamera’s en er wordt gekeken om de beelden van de camera’s die er nu al hangen, beter te gebruiken. Er zouden nu al zo’n 600 camera’s in het havengebied hangen, alle van privébedrijven. Burgemeester Renaat Landuyt die camera’s meer met elkaar te verbinden en de politie toegang geven tot de beelden.
  • 05/03/2021 – Scheepvaartpolitie krijgt stevig veiligheidshekwerk en poorten De Regie der Gebouwen heeft een vergunning aangevraagd om de site van de Scheepvaartpolitie zeer stevig te beveiligen. Rond het hele complex moet ongeveer 300 meter veiligheidshekwerk komen. De voorgestelde omheining wordt 3 meter hoog op een betonnen sokkel van een halve meter hoog, met verlichting, elektronisch gestuurde camerabewaking, extra toegangscontrole en twee schuifpoorten op rails. Het bedrag van de aanpassingen is niet gekend.
  • 24/06/2021 – Aan de Zeedijk werden vier ultrascherpe bewakingscamera’s geïnstalleerd. Ze staan op palen ter hoogte van de surfclub, de Londenstraat, de Saint-George’s Day Promenade en het Gerlacheplein. De camera’s kunnen 360 graden draaien en zijn door de infraroodfunctie ook ’s nachts inzetbaar. Aan de toestellen hangt een stevig prijskaartje van in totaal 87.000 euro, gesubsidieerd door de Europese Unie in het kader van het Beacon-project, dat als doelstelling heeft om havens te beveiligen tegen transmigratie. Met de camera’s heeft de politie ook permanent zicht op duinengebied De Fonteintjes, waar soms kampementen van transmigranten opduiken. Ter hoogte van de appartementen worden de beelden wazig gemaakt.Eind vorige maand werd tussen de voormalige militaire kazerne Knapen, die Brugge tot een park omvormt, en de spoorwegen een beveiligde omheining geplaatst over een traject van 500 meter. Langs de omheining werden nog eens drie bewakingscamera’s en vijf thermische camera’s geïnstalleerd om indringers te detecteren. De kosten hiervoor lopen op tot 300.000 euro, grotendeels gefinancierd door UK Borderforce, een Britse overheidsdienst.
  • 18/02/2022 – De haven van Zeebrugge wordt extra beveiligd om te vermijden dat transmigranten via die weg de oversteek richting Groot-Brittannië proberen maken. Daarvoor krijgt de haven financiële steun van de Britten. Er komt een centrale controlekamer waar bijna alle camerabeelden vanuit de haven gemonitord worden. Op ‘zwakke’ plaatsen komen er nog extra camera’s. Op bepaalde plaatsen zullen de hekken vervangen worden door een ‘smart fence’. Als iemand probeert op de hekken te klimmen, zal dat automatisch een signaal doorsturen.
    West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé blijft ook ijveren voor een thermisch cameraschild aan onze volledige kust. De warmtecamera in De Panne, die na een testperiode weer werd uitgeschakeld, wordt opnieuw in gebruik genomen.
    Een deel van de investeringen gaat ook richting politie Westkust om de grens met Frankrijk beter te kunnen observeren.

Zele

  • Februari 2011 – Meerdere camera’s op het industrieterrein. 8 vaste camera’s in de uitgaansbuurt rond de Kloosterstraat. Camera’s aan de spoorweg in de Industriestraat, aan de Herdersstraat en de overkant van de N47, aan de Dommekensstraat, de Lindenstraat en de Zevensterrestraat. Camera in de kerk van Huivelde. Plannen voor uitbreiding van het cameranetwerk naar Zandberg en de Dokter Armand Rubbensstraat. Sedert eind 2010 ook negen camera’s aan het station. Kostprijs 54.000 euro, betaald door de spoorwegmaatschappij. De beelden worden door de NMBS in de nationale controlekamers in Brussel bekeken, maar kunnen ook naar de lokale politie doorgestuurd worden.
  • 24/3/2017 – De gemeente plaatste in het verleden al 52 camera’s in de Kloosterstraat en in het industriepark. Binnenkort komen er vijftien camera’s bij in het centrum van de gemeente. Ze komen op sportpark Ter Elst, aan de rotonde op de Markt, op de Zandberg, aan de hondenschool op de Bunder, aan de fietsparking van het station, het Van Daelecentrum, Park Peeters en het speelplein in de schrijverswijk. Begin volgend jaar zullen de camera’s in dienst genomen worden. Kostprijs: 216.000 euro. In de volgende legislatuur wil de politie inzetten op nummerplaatherkenning op de invalswegen.
  • 23/02/2020 – Oppositiepartij Open Vld pleit voor camerabewaking in het Voedselbos.
  • 31/10/2022 – Vanaf 1 november registreren ANPR-camera’s alle wagens die de verkeerssignalisatie ter hoogte van de knips Markt, Koevliet en Elststraat negeren.

Zelzate

  • 04/06/2014 – De vrachtwagensluis die het zware verkeer op de R4/Kanaalstraat uit het centrum van Zelzate moet weren, zal ook dienst doen als bewakingscamera die verdachte voertuigen via de nummerplaat kan identificeren.

Zemst

Zoersel

Politiezone Voorkempen : Brecht, Malle, Schilde en Zoersel

  • 19/06/2014 – De ANPR-camera’s aan de Rodendijk in Zoersel zijn momenteel aan het proefdraaien.
  • 13/09/2018 – ANPR-camera’s op de Berkenlaan aan het kruispunt met de Boshuisweg (Halle – grenzend aan Zandhoven), op de Eikenlaan aan het kruispunt met de Kasteeldreef (Halle), op de Kapellei aan het kruispunt met de Eikenlaan (Halle), op de Rodendijk aan de E34 (Zoersel), op de Westmallebaan aan de grens met de Zoerselbaan (N179 tussen Malle en Zoersel), op de Oostmallebaan aan het kruispunt met De Schaaf (Zoersel), op de Raymond Delbekestraat voor een trajectcontrole tussen Brecht en Schilde (Sint-Antonius), op de weg van Turnhoutsebaan Schilde naar Abdijlaan in Brecht, op de Sint-Antoniusbaan (tussen Sporkenlaan en Hallebaan) en Sint-Antoniusbaan-Voorne (tussen Kleistraat en kruispunt met de Smissestraat) voor een trajectcontrole (Zoersel).

Zonhoven

  • 14/07/2016 – De politie Limburg Regio Hoofd stad stelde op 13 juli 2016 een ANPR-camera in werking op de Houthalenseweg in Zonhoven.

Zonnebeke

  • 27/03/2019 – In het kasteeldomein hangt aan het sanitair blok achter bibliotheek De Letterschuur al sinds vorig jaar een vaste bewakingscamera zonder dat de installatie vooraf werd goedgekeurd. Dat kwam aan het licht tijdens de gemeenteraad toen de oppositie vroeg wie de bestelbon voor die camera heeft getekend, wie de camera daar heeft gehangen en wie die beelden bekijkt. Die verwees ook naar de wet op de privacy. Een antwoord van de burgemeester kwam er niet.
  • 24/04/2019 – Afvalintercommunale Mirom zet camera’s in om de strijd tegen zwerfvuil en sluikstorten aan te gaan.
  • 13/05/2019 – In opdracht van Politiezone Arro Ieper komt er een systeem van camerabewaking dat meer dan 400 camera’s in de 10 gemeenten centraal laat beheren. Het gaat om een systeem dat onder andere automatisch verdachten volgt en waarmee gezochte personen snel zijn terug te vinden op opgeslagen beelden. Eén intelligent camerasysteem voor 10 Belgische gemeenten