Beveren-Kruibeke-Zwijndrecht

Fusiegemeente vanaf 01/01/2025 van Beveren (incl. Melsele, Haasdonk, Vrasene, Kieldrecht, Verrebroek, Kallo, Doel), Kruibeke (incl. Bazel en Rupelmonde) en Zwijndrecht (incl. Burcht).

  • datum? – Camera’s aan het gemeentehuis en de bibliotheek (Onze-Lieve-Vrouwplein) van Kruibeke, aan Park Kerckhoek, aan sporthal De Dulpop en de pastorie in Bazel.
  • 30/07/2012 – aankoop van twee mobiele slimme camera’s door de lokale politie. De camera’s scannen de nummerplaten van geparkeerde en rijdende wagens en vergelijken ze met gegevens uit verschillende databanken. Ook vaste slimme camera’s aan de invalswegen staan gepland.
    10 camera’s aan de Grote Markt, het zwembad, het gemeentehuis, jeugdhuis Togenblik en cultuurcentrum Ter Vesten.
    15 camera’s in de omgeving van de nieuwe winkelwandelstraat en de ingang van de Freethiel langs de Lindenlaan.
  • 29/11/2017 – De gemeente investeert zo’n 10.000 euro voor een camerabewakingssysteem aan de Onze-Lieve-Vrouw-Bezoekingkerk van Rupelmonde. Eerder werden ook de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk van Kruibeke en de Sint-Pieterskerk van Bazel uitgerust met bewakingscamera’s.
  • 31/05/2018 – De tramterminus in Melsele wordt uitgerust met 36 camera’s. De gemeente heeft daarvoor een samenwerkingsovereenkomst goedgekeurd met De Lijn en het Agentschap Wegen & Verkeer (AWV). De camera’s moeten alle hoeken van de fietsenstalling, perrons en de parking dekken. De beelden zullen live worden doorgestuurd naar de politie. Opvallend. De inspanningen van De Lijn doen de burgemeester vermoeden dat er een verborgen agenda is. Als de nieuwe parkeertoren op Linkeroever niet zou aanslaan bij pendelaars zou deze park&ride betalend kunnen worden. Er is slechts één in- en uitgang en het is eenvoudig om die uit te rusten met slagbomen.
  • 07/07/2018 – Vanaf midden 2019 houden 44 nieuwe camera’s de tramterminus in Melsele in de gaten. De gemeente ondertekende hiervoor een samenwerkingsovereenkomst met De Lijn, het Agentschap wegen en Verkeer en de politiezone Waasland-Noord. Het gaat om een investering van 125.000 euro in de veiligheid op het populaire knooppunt. 36 camera’s nemen de parking voor hun rekening, acht camera’s het bus- en tramstation. Ze worden geïnstalleerd aan palen hoog boven de grond en worden voorzien van full HD beeldkwaliteit. De beelden worden 30 dagen opgeslagen en kunnen door de politiezone Waasland-Noord steeds worden geraadpleegd.
  • 4/2/2019 – De nieuwe overdekte fietsenstalling aan het station van Beveren zal worden uitgerust met bewakingscamera’s die alle in- en uitgangen in beeld zullen brengen.
  • 29/04/2020 – De gemeenteraad van Zwijndrecht heeft de aankoop goedgekeurd van een reeks bewakingscamera’s die geplaatst worden in en rond het sportcentrum Den Draver. Aan jeugdcentrum Den Trechter hangen reeds camera’s.
  • 26/12/2022 – Ibogem zal camera’s plaatsen bij textielcontainers. Daartoe werd in het nieuwe bestek voor de inzameling van textiel op het openbaar domein opgenomen dat elke locatie een statief voor een camera krijgt. Het gaat over meer dan veertig plaatsen verspreid over Beveren, Kruibeke en Zwijndrecht.
  • 26/08/2023 – De gemeente sloot in 2018 een overeenkomst met De Lijn en het Agentschap Wegen & Verkeer om 44 camera’s te plaatsen op de Park & Ride in Melsele. Het bleef echter bij een krabbel op papier, want er staan nog altijd geen camera’s op de parking. De Lijn en Agentschap Wegen en Verkeer laten nu weten dat de financiering over de camerabewaking in de laatste rechte lijn zit. Op 28 augustus start Equans met de voorbereidende grondwerken en het voorzien van de nodige bekabeling. De camera’s zelf zouden er tegen 29 september moeten hangen. Vanaf dan start een testperiode, om het systeem op 13 oktober finaal in gebruik te nemen.

Kruibeke