“Het idee dat je alles breed verbiedt en het dan aan de politie overlaat om uit te zoeken wat zij wel of niet kunnen vinden, dat is niet hoe een rechtsstaat werkt.”
Terwijl de regering de wet rond zedenschennis versoepelde, voert Antwerpen nieuwe regels in tegen bloot op straat. Wat ‘aanstootgevend’ is, of ‘als ongepast ervaren’ wordt, kan voortaan een GAS-boete (die kan oplopen tot 500 euro) opleveren. Letterlijk klinkt het dat “elke zichtbare vorm van aanstootgevende of als ongepast ervaren seksueel getinte handelingen, lichaamsdelen, beelden, teksten of symbolen in de openbare ruimte” verboden is. Niet alleen de oppositie was kritisch, ook strafrechtonderzoeker Sofie Royer (KU Leuven) en hoogleraar en specialist vrije meningsuiting Jogchum Vrielink (KU Leuven/UCLouvain) zien hier een heleboel problemen. Naast de schrik voor willekeur toont de discussie nog maar eens de problemen met de GAS-boetes.
Vrielink geeft toe dat de strafwet inderdaad vaag was en de toepassing geregeld leidde tot problemen en willekeur. Dat was ook een van de redenen waarom de regels federaal werden ingeperkt. Maar nu voert Antwerpen dus net diezelfde problemen via een GAS-boete opnieuw in én verergert men de situatie nog, aangezien de regel uiterst subjectief geformuleerd is.
Vrielink: “De burgemeester zegt uit te gaan van de intelligentie van zijn politie, maar het idee dat je alles breed verbiedt en het dan aan de politie overlaat om uit te zoeken wat zij wel of niet kunnen vinden, dat is niet hoe een rechtsstaat werkt. Ook voor de politie en de GAS-ambtenaar kan dit allerlei discussies en betwistingen meebrengen. Ik ben niet mordicus tegen GAS-boetes, maar een van de issues is wel dat 99 procent van de mensen zich erbij neerlegt. Bijna niemand stapt naar de rechter om die aan te vechten. Het lijkt me wenselijk dat Antwerpen deze regels weer aanpast.”
Royer treedt hem daarin bij. “Als de consensus in het parlement was om een ruimere invulling van zedenschennis niet langer strafbaar te stellen, kan je je afvragen of het wenselijk is om daar GAS-boetes voor uit te schrijven.” Ook zij vindt de vage en te ruime bepalingen onwenselijk in een rechtsstaat. Dat burgemeester Bart De Wever zegt dat de politie de inschatting wel kan maken over wel dan niet toegestaan is, creëert bovendien de gelegenheid om willekeurige en dus discriminerende GAS-boetes op te leggen.
Bron: demorgen.be | standaard.be | Sofie Royer op X