Dendermonde

incl. Appels, Baasrode, Grembergen, Mespelare, Oudegem, Schoonaarde, Sint-Gillis-bij-Dendermonde
Politiezone Dendermonde
De politiezone beschikt over drones.

Opvallend. “In Dendermonde gaat de politie slimme camera’s inzetten die de pakkans onder dronken bestuurders moeten verhogen. De camera’s registreren en herkennen nummerplaten en wanneer blijkt dat de bestuurder van een auto al eens betrapt werd op rijden onder invloed, dan is de kans groot dat hij opnieuw moet stoppen om te blazen.” (06/05/2011)
  • 10/04/2018 – De voorbije jaren investeerden stad en lokale politie al in camerabewaking. Nu heeft de gemeenteraad haar fiat gegeven voor de plaatsing van extra camerabewaking op acht plaatsen in de binnenstad: aan de rotonde Brusselsestraat, bibliotheek, Justitieplein, Oude Vest, Sas, rotonde LeopoldII-laan en twee in de stationsomgeving. Het project kost ongeveer 100.000 euro.
  • 13/04/2018 – In Dendermonde werd op de Hamsesteenweg in Grembergen de laatste camera in het kader van een cameraschild rond de stad geïnstalleerd. Daarmee zijn alle toegangswegen van de stad voorzien van ANPR-camera’s. Op elke toegangsweg zijn telkens twee ANPR-camera’s geplaatst, gecombineerd met twee bewakingscamera’s. De camera’s zijn rechtstreeks verbonden met de server van de federale politie, die de beelden screent. Kostprijs van het project: 300.000 euro. Primeur voor België: de camera’s zijn, via een samenwerking met Eandis, op verlichtingspalen aangebracht. Mobiele ANPR-camera’s, geïnstalleerd in politievoertuigen, waren in Dendermonde al langer een feit.
  • 21/06/2018 – Het OCMW van Dendermonde zorgt voor camerabewaking op enkele van haar sites. Er komt bewaking op de site van sociaal restaurant ’t Vork, aan de Vijfde Januaristraat. Ook de terreinen van lokaal dienstencentrum het Zilverpand aan de Nieuwburcht in Dendermonde krijgt bewakingscamera’s. Het project kost het OCMW 101.000 euro. Het project wordt in de toekomst uitgebreid naar de OCMW-campus aan de Kerkstraat.
  • 28/05/2020 – Het Dendermondse stadsbestuur zal op regelmatige basis ANPR-camera’s inzetten tegen het sluipverkeer in de Zijpestraat in Oudegem. Oppositieraadslid Tom Bogman (sp.a) pleitte voor de plaatsing van een tractorsluis. Maar de stad kiest dus voor controles met een ANPR-camera.
  • 31/07/2021 – De politie van Dendermonde zet een drone in om tijdens de controle van een werf door de arbeidsinspectie zwartwerkers te betrappen.
  • 17/02/2022 – De Dendermondse Business Club DBC heeft haar cameranetwerk van het Hoogveld overgedragen aan stadsbestuur en lokale politie van Dendermonde. De ANPR-camera’s werden tien jaar geleden geplaatst. Aanvankelijk werden drie camera’s aan toegangswegen geplaatst, in een tweede fase werden later nog een aantal camera’s bijgeplaatst. De stad zal de camera’s moderniseren en inschakelen om haar cameraschild rond de stad te vervolledigen.
  • 22/4/2024 – Met de verkiezingen in aantocht pleit de N-VA van het arrondissement Dendermonde ervoor om de zogenaamde zwarte gaten in het cameranetwerk te dichten en de regio “eindelijk” te voorzien van een volledig ANPR-schild.