Beste Smartschool, je bent flagrant gebuisd

Joeri Casteleyn is verontwaardigd over de manier waarop Smartschool aan de haal gaat met de gegevens van onze kinderen en begrijpt niet waarom niemand doet er wat aan doet. In een opiniebijdrage voor De Standaard reageert hij op het nieuws dat Smartschool artificiële intelligentie zal loslaten op de gegevens van de kinderen en op die manier leerproblemen en leerachterstand wil opsporen.

link“Zo moet het dus gevoeld hebben, wakker worden in de voormalige DDR. Of rondlopen in 1984 van George Orwell. Iemand gaat aan de slag met de privédata van je kinderen, laat daar wat algoritmes op los op waar nooit een debat over werd gevoerd, en vervolgens geeft men je kind een label. En dat label krijgen jij en je kind niet noodzakelijk te zien, dat gaat naar ‘iemand’ van de school.”

“Niet alleen is dat een complete aanfluiting van elk recht op privacy, het toont ook aan hoe gevaarlijk het is om dit soort tools – en de opvoeding van onze kinderen – in handen te geven van dergelijke whizzkids. Voor hen zijn er data, data en data. En algo­ritmes om erop los te laten. En daar zal de wereld zoveel beter van worden. En de mens in dit verhaal? Die is een producent en ontvanger van data. Niet meer dan dat.”

Het stuit Casteleyn – en aan de reacties te merken, velen met hem – tegen de borst: een privébedrijf dat in het geheim aan de slag gaat met de gegevens van onze kinderen en daarbij elke vorm van inspraak achterwege laat. Neen, dan moet het anders. Met een tool waar de gegevens van onze kinderen in de toekomst veilig zijn. En waar de algoritmes – als die gebruikt worden – minstens onderhevig zijn aan maatschappelijk debat en overlegd worden met het brede onderwijsveld, met de ouders en met de leerlingen.

Lees hier de volledige opiniebijdrage.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Breng hier je commentaar in!
Vul hier je naam in