Naar aanleiding van het nieuws dat er in België momenteel meer dan een half miljoen bewakingscamera’s hangen, pleit criminoloog Jelle Janssens (UGent) voor een nationaal cameraregister. Hij waarschuwt tegelijkertijd ook voor het gevaar van function creep.
Wie wil weten waar die, volgens de meest recente telling, 528.053 bewakingscamera’s hangen en met welk doel, kan nergens terecht voor een overzicht. Er is wel CamELIA, een toepassing die in controlekamers van de politie wordt gebruikt en in essentie bestaat uit een databank en digitale kaart met alle geregistreerde camera’s. Maar als burger blijf je steevast in de kou staan als je een overzicht zou willen.
Vandaar het pleidooi van criminoloog Jelle Janssens die al jaren onderzoek doet naar de impact van veiligheidcamera’s. “Met zulke cijfers is een nationaal cameraregister een must. Eerst en vooral naar transparantie toe, maar ook voor de overheid om in kaart te brengen of camera’s helpen tegen bepaalde vormen van ciminaliteit.”
Function creep
Hij wijst er ook op dat het belangrijk is om goed op te volgen of camera’s die nu worden gehangen in de toekomst niet gebruikt worden voor iets waar ze oorspronkelijk niet voor bedoeld waren.
“Dat noemen ze function creep. En dat gebeurt al. Denk maar aan bestuurders betrappen die met hun gsm bezig zijn achter het stuur. Maar ook aan de mogelijkheden van artificiële intelligentie in de toekomst. Camera’s zullen in staat zijn om mensen en hun gedrag in beeld te brengen, zonder tussenkomst van de mens. We moeten dus blijven opvolgen wie wat kan doen met welke camera’s.”
Tijdens ‘Het uur van de waarheid’ nuanceert Jelle Janssens ook de noodzaak van camerabewaking voor onze veiligheid. “Om daders op te sporen kan het handig zijn, maar camera’s zullen niet zo maar misdrijven voorkomen.”
Luister hier naar de bedenkingen van Jelle Janssens tijdens ‘Het uur van de waarheid’.