Ronse
- 19/12/2005 – Er komt een vaste en een mobiele bewakingscamera op de Grote Markt. Er is ook een akkoord met de NMBS voor camera op het stationsgebouw. Aan de Maghermanlaan komt een camera tegen sluikstorters.
- 29/4/2006 – Het stadsbestuur plant bijkomende camera’s in uitgaansbuurten: Kleine Markt, parking van Delhaize en de stationsbuurt. Camerabewaking is er reeds op de Grote Markt.
- 30/06/2010 – In het stadscentrum hangen er bewakingscamera’s op de Grote Markt, de Kleine Markt, op het Aimé Delhayeplein, in de sportzone en op Stationsplein. Plannen voor camera’s op de Grote Markt, aan de Hospitaalstraat en op de drie toegangswegen naar de Grote Markt.
- 22/12/2011 – Het gemeentebestuur kondigt aan dat de Grote Markt, de Kleine Markt en de omgeving van het station in 2012 uitgerust worden met een hoogtechnologisch volautomatisch camerabewakingssysteem. Er komen twee soorten camera’s: overzichts- en identificatiecamera’s. De ene soort geven een algemeen beeld van wat zich op de Grote Markt, de Kleine Markt en in de stationsomgeving afspeelt. De andere soort is opgesteld aan de toegangsstraten. Zij nemen een scherpe foto van iedereen die voorbijkomt. Ook alle nummerplaten van auto’s kunnen ermee worden geregistreerd. Kostprijs 40.000 euro. Ook de oude camera’s blijven dienst doen en de bestaande camera’s van de NMBS worden geïntegreerd in het nieuwe systeem.
- 16/11/2012 – Vanaf begin december zullen 21 bijkomende bewakingscamera’s actief zijn, samen met de 5 huidige camera’s die door de gemeente beheerd worden. Ze worden vooral in de uitgaansbuurten en in hartje Ronse ingezet. Ze moeten ook De Stadstuin bewaken, het nieuwe stadspark. Het kostenplaatje is intussen opgelopen tot 80.000 euro.
- 07/12/2012 – De stadskom is voortaan een camerazone. Op alle agglomeratieborden langs de invalswegen naar Ronse werden de erkende borden met pictogram en opschrift aangebracht. De borden zijn aangebracht naar aanleiding van de installatie van 21 bijkomende bewakingscamera’s in het stadscentrum. Die camera’s zijn vanaf half december operationeel. Ze nemen winkelstraten, marktpleinen, openbare parkings, parken en plantsoenen in het vizier.
Opmerkelijke quote – “Waar bewakingscamera’s hangen, hoeven de mensen niet precies te weten, als ze maar weten dat ze er zijn. De borden ontslaan ons van de verplichting om overal waar er een camera hangt, een pictogram te plaatsen. Dat geldt ook als we in de toekomst bijkomende bewakingscamera’s plaatsen. We vermijden een wildgroei van borden.” Dixit hoofdcommissaris Roland Schiettecatte van de politiezone Ronse.
Wij zouden liever zien dat de wildgroei aan bewakingscamera’s vermeden wordt. Het blijft toch een bizarre redenering. Hoe ver zou je die redenering dan kunnen doortrekken? Zet je de borden dan aan elke gemeentegrens? Of nog makkelijker, op de plekken waar je het land binnenkomt? Wij dachten dat de pictogrammen bedoeld waren om duidelijk te maken waar de camera’s hangen, niet gewoon om mee te delen dat ze “ergens” hangen. Want op deze manier hol je de camerawet nog wat verder uit en hebben de bordjes al helemaal geen zin meer.
- Verder ook camera’s aan de parking van warenhuis Delhaize; plus mobiele camera’s.
- 7/9/2016 – De stad overweegt camerabewaking in stadsuitbreidingsproject De Stadstuin.
- 25/01/2017 – De Ronsese politiechef Patrick Boel stapt naar het stadsbestuur met het voorstel om in de taalgrensstad nog meer bewakingscamera’s te plaatsen. Er hangen in Ronse momenteel 25 politiecamera’s, onder meer op de Grote en Kleine Markt, het Delhayeplein en in de stationsbuurt. Ook bezoekers van het voetbalstadion worden gefilmd. De politiechef wil nu ook ANPR-camera’s aan de invalswegen naar Ronse.
- 8/3/2017 – In de inkomhal en rond het gebouw van CC De Ververij in de Wolvenstraat komen er dertien bewakingscamera’s.
- 06/08/2019 – Het college van burgemeester en schepenen heeft beslist dat er vijf extra ANPR-camera’s komen. De stad laat ze plaatsen op de invalswegen Leuzesesteenweg, Elzeelsesteenweg, Ninoofsesteenweg, Doorniksesteenweg en ter hoogte van de Klijpe. Ronse had al één ANPR-camera, in samenwerking met de politiezone Vlaamse Ardennen is die geïnstalleerd ter hoogte van Heynsdaele. De politiezone Vlaamse Ardennen stelde ook voor om op het kruispunt Zandstraat – Kruisstraat nog een camera te plaatsen, maar daar is de gemeente niet op ingegaan. Er staat al een camera op de N60 net buiten het grondgebied van Ronse en het verkeer komende van Berchem wordt ook gecontroleerd. Het lijkt ons dan weinig zinvol om een kilometer verder nog een camera te plaatsen. Het is tenslotte een dure investering, we betalen nu zo’n 180.000 euro. De camera’s moeten tegen het einde van het jaar geïnstalleerd zijn.