Onder invloed van de klimaatverandering en intelligente technologieën verandert de democratische rechtsstaat. Natuur en technologie sturen het beleid en nemen beslissingen voor ons. Het is de vraag of we zelf ons gedrag nog kunnen blijven normeren. Te veel kennis over de toekomst dreigt bij deskundigen en aan universiteiten te blijven hangen. Het is tijd die kennis daar op te halen en een publiek gesprek te voeren over de veranderingen die op ons afkomen.
“Eigenlijk gaat dit boek over de vervanging van het vertrouwde rechtssysteem door een nieuwe manier om menselijk gedrag te reguleren en te sturen.” Schrijver, jurist en filosoof Maxim Februari toont in zijn boek dat die nieuwe manier vooral digitaal is. In een wereld die volkomen beheerst wordt door informatietechnologie zijn burgers geen mensen meer maar enorme datasets, waaraan met behulp van statistische analyse voorspellingen over gedragskeuzen onttrokken kunnen worden. Februari laat op begrijpelijke wijze en met tal van voorbeelden zien hoe razendsnel die evolutie verloopt. Ook al omdat de overheid en wijzelf de ontwikkelingen min of meer ongehinderd op hun beloop laten. We beseffen niet hoezeer rechten, rechtsstaat en democratie gevaar lopen. Omdat we de wederkerigheid van onze verhouding met informatietechnologie niet inzien: we denken een instrument te bespelen, zonder te begrijpen dat het tegelijkertijd ons bespeelt.
‘Doe zelf normaal’ is een absolute aanrader, niet alleen voor iedereen die zich zorgen maakt over de manier waarop ongebreidelde informatietechnologie de fundamenten van burgerschap en de democratische rechtsstaat aantast. Het boek zou ook verplichte lectuur moeten zijn voor iedere politicus, want – zoals Februari zelf schrijft aan het eind van zijn boek – “er is een politieke gemeenschap, een rechtsgemeenschap, die digitaal wakker moet worden.”
Maxim Februari: Doe zelf normaal. Menselijk recht in tijden van datasturing en natuurgeweld
Uitg. Prometheus, 2023, 144 blz., isbn 9789044650853