“Er is een groot draagvlak om de duimschroeven wat aan te spannen. Maar laten we dat alsjeblieft bij de juiste duimen doen, en de gewone burger ontzien. Laten we eerst de maatregelen invoeren die criminelen viseren en zien of die werken, vooraleer we de hele bevolking van haar privacy beroven.”
In een opiniebijdrage voor BRUZZ magazine waarschuwt Bram Van Renterghem voor de verregaande maatregelen die beleidsmakers willen nemen om het drugsgeweld in Brussel het hoofd te bieden. Voor een heleboel maatregelen valt wel iets te zeggen. Van zwaardere straffen voor drugsbaronnen tot de eenmaking van de Brusselse politiezones: het zal nog moeten blijken wat de effecten ervan zijn, maar het is duidelijk dat er na de recente schietpartijen moet ingegrepen worden. Maar Van Renterghem waarschuwt ook dat de beleidsmakers, om weer grip te krijgen op de samenleving, verder willen gaan. Véél verder.
Zo zet de federale regering de deur op een kier om gezichtsherkenning in te zetten. “Voor het opsporen van veroordelen en verdachten,” staat nu in het regeerakkoord, maar daar blijft het wellicht niet bij. Vorig jaar liet Vooruit-voorzitter Conner Rousseau al weten die gezichtsherkenning niet enkel voor voortvluchtige criminelen, maar zelfs voor banale sluikstorters in te willen zetten. Geen haan die ernaar kraaide.
De Europese Unie wil dan weer standaard (!) alle berichten en foto’s screenen die via WhatsApp of Signal verstuurd worden. Tegen kindermisbruik, luidt het, maar privacy-activisten wijzen op het hellend vlak. De kans dat België tegensputtert is klein. Het was Annelies Verlinden (CD&V) die het voorstel vorige zomer door de Europese Raad wilde duwen. Zij is nu opnieuw minister.
Op lokaal niveau was er de Anderlechtse avondklok. Zonder enige vorm van proces of rechterlijke uitspraak werden alle minderjarigen van Kuregem op oudejaarsnacht van hun vrijheid beroofd. Dat daar geen massaal protest tegen was, is tekenend. Mensen zijn de wanorde en wetteloosheid zo beu dat ze zelfs akkoord gaan met het straffen van onschuldigen. Burgemeester Fabrice Cumps (PS) liet al weten dat de avondklok voor herhaling vatbaar is.
Er is kortom een groot draagvlak om de duimschroeven wat aan te spannen. Maar laten we dat alsjeblieft bij de juiste duimen doen, en de gewone burger ontzien. Laten we eerst de maatregelen invoeren die criminelen viseren en zien of die werken, vooraleer we de hele bevolking van haar privacy beroven.
Eens was er een tijd, nog niet zo lang geleden, waarin we meewarig deden over China, waar voetgangers die bij rood licht de straat oversteken bij thuiskomst al een boete in hun mailbox zitten hadden. Wat zijn de garanties dat dat tegen het einde van de legislatuur niet ook bij ons zo is?
‘Het drugsgeweld bestrijden mag niet leiden tot Chinese toestanden’