In 2012 wilde het GO! KTA Gitbo in Keerbergen op de campus 8 bewakingscamera’s installeren om inbraak, sluikstorten en vandalisme tegen te gaan én om de leerlingen in het oog te houden. Dat laatste was een primeur in Vlaanderen. In andere scholen hangen wel camera’s, maar die zijn niet bedoeld om de leerlingen te bespioneren. Logisch dat de plannen in veel verkeerde keelgaten schoten.
- 19/06/2012 – Schoolcamera’s viseren pesters en vandalen (Het Laatste Nieuws)
De volgende dag al werd de school teruggefloten door de koepel van het Vlaamse Gemeenschapsonderwijs GO!. De koepel maakt duidelijk dat bewakingscamera’s niet mogen gehanteerd worden voor leerlingentoezicht.
- School mag leerlingen niet met camera volgen (Het Laatste Nieuws, 20/06/2012)
Ook de Liga voor Mensenrechten reageert negatief. Lees het persbericht van de Liga voor Mensenrechten: Camerabewaking op school (19/06/2012). Raf Jespers in de Gazet van Antwerpen:
“Camera’s mogen niet gebruikt worden om een oogje in het zeil te houden, want dan nemen ze de plaats in van toezichthouders en daar is geen enkele wettelijke basis voor. Wanneer leerlingen met die ingesteldheid benaderd worden, dan is er een probleem met het opvoedingsproject van de school. Als camera’s surrogaten worden voor overleg met leerlingen en voor opvoeding van leerlingen, dan moet men zich toch vragen stellen bij de rol van de school in de maatschappij. Het bespioneren van leerlingen doet vermoeden dat iedere leerling een potentiële crimineel is en dat is een fout uitgangspunt.”
Privacyspecialist Paul De Hert was al even scherp in zijn reactie:
“Je mag van een speelplaats op een school geen openluchtgevangenis maken door er camera’s te hangen.” (pdf)
Consumentenprogramma Peeeters & Pichal (Radio 1) wijdde er toen een item aan, onder de titel Camera’s op school: wat mag en wat mag niet? Ze spraken onder meer met Raymonda Verdyck, afgevaardigd bestuurder van het onderwijs van de Vlaamse Gemeenschap (GO!). Je kan de uitzending hier herbeluisteren.
Of toch geen primeur?
In de marge van de ganse discussie laat Karin Heremans, directrice van het Koninklijke Atheneum in Antwerpen weten dat er in haar school vier jaar geleden al camera’s geplaatst werden omwille van veiligheidsredenen, maar dat die camera’s ook gebruikt worden om “binnenglippende laatkomers te vatten.” Wat wellicht vooral veel zegt over het pedagogisch project van de school.